Dinàmica per reformular el Pas de Branca a l’agrupament

 

OBJECTIU: Dinàmica per reformular el Pas de Branca a l’agrupament

FONT: AEiG Cavall Bernat

El pas de branca és un dels rituals més importants de (com a mínim) el nostre escoltisme. Al Cavall Bernat vam identificar que el ritual de Pas de Branca era més aviat poc significatiu pels infants i joves de l’agrupament, també per als caps. Per aquest motiu, ens vam proposar redissenyar tot el procés que vivíem des del inici de curs finl al final de la cerimònia. El procés de reformulació va ser molt enriquidor i intens també llarg, però ja tenim una nova moguda preparada, que si bé no hem posat a prova, pensem que pot ser molt potent i emotiva. Per qui vulgui fer un procés semblant, aquí deixem la dinàmica que vam fer servir per realitzar aquest nou disseny.

ACTIVITAT:

1. Primera part de reflexió i debat sobre el simbolisme del pas de branca.

Què volem que sentin els infants durant el pas de branca? Què el pot fer important?

a. Repartim diverses còpies del text Rituales de paso (o de pasaje) de Luís Flores Cornejo (es troba sota la dinàmica) i l’anem llegint entre totes.

b. Tothom pensa i apunta en un post-it una o dues paraules que li vinguin al cap relacionant el text amb el pas de branca, pensant el que pot fer important el pas de branca pels infants, sentiments associats, conceptes relacionats… allò que li sorgeix a cadascú!

c. Recollim els diferents post-its anem traient paraula per paraula. Cada cap explica perquè ha posat aquella paraula i d’aquesta manera, al final de la posada en comú, tots i totes les caps hem compartit elements que considerem importants del PdB.

 

2. Espais creatius.

Tot seguit, oferim diferents espais creatius perquè de forma individual, tothom vagi pensant idees de cara al pas de branca. Recordem el context en el qual es poden emmarcar aquestes propostes (Cau abans del pas branca + Sortida inici (caminada, tarda, nit, matí i cerimònia). Alguns dels espais creatius requereixen material material i col·laboració prèvia dels caps, així doncs, tothom hauria de portar un text on expliqui la vida o descrigui una persona coneguda o famosa que admiri, també algun conte/còmic/llibre/…. que els motivi. Qui prepari la dinàmica també hauria de portar una revista, un diari per una dinàmica i fulls i bolígrafs perquè puguin apuntar les idees.

Els espais són els següents:

-Galeria de famosos

Mira les fitxes de les persones o personatges que hi ha. Cada un d’ells va tenir idees que un dia que li van ajudar a arribar on va arribar i a fer el que va fer. Tria dues fitxes de les nostres famoses amistats i imagina que tens l’oportunitat de fer una reunió amb elles. Com farien o que aportarien aquestes persones al vostre pas de branca?

 

-Vídeos d’altres caus

Aquí simplement vam posar el portàtil perquè veiessin vídeos on algunes persones explicaven com era el PdB al seu cau. (Hem extraviat els vídeos, així que si us motivessiu a recollir-ne alguns per fer la dinàmica, seria genial que els compartissiu amb la gent del farcell per afegir-los al recurs i millorar-lo!! )

 

-Immersió en un ambient creatiu

Escull algun anècdota/trama/història d’aquests contes o llibres i pensa com ho incorporaries o relacionaries aquesta idea amb el pas de branca o com partiries d’algun element de la obra per treure una idea per a dur-lo a terme.

 

-Associació forçada

Tria una paraula que et cridi l’atenció de: el diari, la revista, l’entorn (el que hi ha l’espai on et trobes), una assignatura que t’hagi agradat i una que no t’hagi agradat gens (Paraula relacionada amb l’assignatura), una paraula relacionada amb una feina que hagis tingut.

Ara pensa una o vàries idees agafant dues paraules que has pensat i associant-les (establint un lligam forçat entre elles) relaciona-les amb el pas de branca. Com te l’imagines, com voldries o t’agradaria que fos, què hi podria aparèixer, que podria passar, quines idees et venen al cap? (Pots fer més d’una parella si t’animes).

*Si volguessiu fer altres espais creatius podeu consultar el recurs del farcell d’on hem tret les que hem escollit i adaptat! (https://farcell.escoltesiguies.cat/catalunyacentral/?p=1363)

 

3. Primeres propostes i procés de concensuació.

a. Després de l’estona individual de generar idees, fem tres grups d’unes quatre o cinc persones que preparen una primera proposta de PdB recollint les idees de cadascú.

b. Un cop els tres grups elaboren la proposta, ens reunim i grup per grup expliquen de principi a fi la seva proposta. Preguntes com a molt per fer aclariments.

c. Comença la part final, ràpida d’explicar però llarga de fer. Anem debatent i decidim què fem des del primer dia de cau fins a la cerimònia de PdB. Hi ha moltes petites decisions a prendre però ens en sortim i… Ja tenim nou format de pas de branca!!

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Ritos de paso (o de pasaje) por Luis Flores Cornejo

Cuando se termina una etapa en la vida y comienza otra, ocurren muchas cosas interna y externamente, y es necesario verlas, sentirlas, comprenderlas y hacer el proceso del paso de una a la otra. En occidente estamos perdidos en relación a estos ritos, llegando a confundirse con fiestas y acontecimientos comerciales, que están lejos de representar la espiritualidad inherente a esos momentos, y que el Alma añora. Cuando pasamos de una etapa a otra suceden dos cosas; la primera es que parte de nosotros se muere, se deja atrás para ya nunca regresar, y otra comienza, con todas las incertidumbres que ello trae. Esta incertidumbre se acrecienta cuando no hay un ritual, un rito de pasaje, que de por concluida la etapa anterior y de la bienvenida a la nueva etapa.

Por lo general el paso de una etapa a otra es un proceso intimidante, y confuso. Hay algo que se está muriendo, dejando atrás, para asistir a un nuevo nacimiento, en la misma vida. Ya el nacimiento es un gran rito de pasaje: dejamos el tibio y seguro vientre materno, para enfrentarnos a lo desconocido de un mundo agresivo. El nacimiento es un rito de pasaje, donde somos recibidos, celebrados, alentados a comenzar a andar por nuestra cuenta, aunque sea con mucha ayuda, pero ya respiramos por nosotros mismos, y la alimentación es externa y no automática. Pues bien, las etapas siguientes son también un nuevo nacimiento. Siempre que comienza un cambio se está en el proceso del despertar. En este proceso comienzan las incomodidades de que lo conocido ya comienza a ser molesto. Sin embargo deseamos aferrarnos a lo conocido hasta ese instante, comenzando una lucha interna para mantener la comodidad conocida, ya que el miedo a lo desconocido que comienza a aparecer intimida y paraliza.

El despertar es entonces una parte importante de cada proceso de cambio. A veces este despertar es violento, porque puede provenir de un accidente, de una enfermedad, de alguna situación no deseada, o no planeada, como por ejemplo un embarazo no planificado. Pero, por lo general, el despertar se produce al pasar naturalmente los acontecimientos de la vida.

Uno de los acontecimientos más importantes en la mujer es la menarquia, su primera menstruación. Esta marca el fin de la niñez y el comienzo de la mujer. En las culturas naturales, este acontecimiento es celebrado con respeto y alegría, y se realizan rituales especiales para honrar este suceso. Hay muchos relatos de los ritos que se hacen, pero el factor común es el respeto, cariño y amor con que las mujeres adultas reciben a la niña a esta su nueva realidad, dándole la bienvenida afectuosamente: es una celebración.

Luego del despertar comienza el tránsito a la nueva realidad que se hace patente. En esta etapa nos damos cuenta que ya no sirve el conservar las antiguas creencias, los antiguos hábitos y las antiguas formas, para decidir entonces a cambiar de piel; es la gran partida. Hacer conscientemente esta gran partida ayuda a comenzar a ver en quien te convertirás, en vez de quedarte anclado en lo que has sido hasta esa hora.

Cuando completamos la gran partida, y hacemos voluntariamente el cambio, comienzan las pruebas del camino. En esta etapa, nos enfrentamos a todos los demonios que hemos creado en nuestra mente, y comenzamos el recorrido del camino épico que debemos recorrer en cada etapa.

Al final, llegamos a la iluminación, que no es  ni más ni menos que la culminación del gran viaje en esta etapa de nuestra vida, en que comprendemos que todo ha sido un aprendizaje, y aceptamos todo cuanto hemos sido y vislumbramos todo cuanto podremos ser en el futuro. Nos convertimos en maestros en esta etapa. Ya estamos completos.

Entonces, cuando pasamos de una etapa a otra en la vida, es necesario que hagamos un rito de pasaje, consciente, hermoso, místico, espiritual, y físico. Este rito es necesario que sea siempre simbólico, para ir lejos de lo literal, porque el rito es al Alma, y el lenguaje del Alma es simbólico, no verbal ni literal.

Los ritos que se hacen con los niños necesariamente deben ser acompañados por la bendición de los padres, como una forma de autorizar al pequeño o pequeña a continuar su camino, dándole con ello la energía necesaria para que puedan hacer los cambios. Siempre la bendición de los padres es muy importante, porque de otra forma pareciera que los pasos naturales se hacen en contra de lo natural: los padres se supone ya hicieron todos los procesos por eso son naturales.

Podemos identificar hoy muchas etapas importantes: el nacimiento, el primer día de escuela, la menarquia, el desarrollo sexual en los adolescentes (edad del pavo), el primer pololeo, la salida del colegio y la entrada a la educación superior, la graduación de esta, el primer trabajo, la adultez, el matrimonio, el ser padres, y así muchas más, que fácilmente podemos identificar.

En todas estas etapas puedes hacer ritos. Si tienes hijos los haces para ellos. Si son tus procesos los haces para ti. Pero es necesario hacerlos para conectarnos con lo que hemos sido, aceptándolo, honrándolo, y para conectarnos con quien podemos ser, para darle la bienvenida, y bendecirnos por ambas. El rol del chamán es acompañar, y muchas veces es ayudar a despertar. Luego sigue la vida.

Y cada ceremonia del ritual de pasaje debe ser impresionante, de forma que el mensaje sea tan simbólicamente profundo que el Alma lo pueda captar en forma completa.

Confíe en su sabiduría ancestral, sabrá hacer el ritual que necesita en cadaoportunidad.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *