Fogonet de llauna

 

FOGONET DE LLAUNA

TÍTOL Fogonet de llauna
TIPUS d’activitat (joc, raid, vetllada…) Taller-supervivència
UNITATs R/NG, P/C, TRUCS
OBJECTIUS 

 

 

 

 

-Construir un fogonet a partir d’una llauna. Fogonet perdurable (no d’un sol ús). Molt pràctic: ocupa poc, pesa poc i val poc. 

-Ecodisseny, reciclar, supervivència, pionerisme

 

– Treballar la creativitat i veure com es poden aprofitar les deixalles per a fer objectes molt útils i sovint molt tècnics de manera senzilla.

 

MATERIAL Llauna buida, navalla, alcohol de cremar
FONT (AEiG) Amadeu Oller (Moià)

 

DESENVOLUPAMENTVídeo explicatiu pas a pas molt clar http://vimeo.com/64726512

Una vegada repartit el material, el primer pas és tallar la part superior de tal manera que ens quedi la llauna oberta com si fos un got.
El segon pas és tallar la llauna aproximadament per la meitat amb la navalla (paral·lelament al terra) intentant que quedi recte, es pot retocar després fins que quedi ben fet.
Una vegada hem tallat les dues meitats i ens ajusten bé hem d’agafar la part superior de la llauna i fer indentacions (marques) posant la navalla per la part exterior i dos dits per la part interior, pressionant fort han de quedar marcades línies al voltant de tota la llauna (recorda als plecs del flam).
Finalment fem un foradet a la part inclinada de la part superior perquè entri aire i ja el podem muntar (posar la part superior dins la inferior).
El fogonet ja està muntat, podem posar alcohol i encendre, si l’hem fet bé les flames sortiran per les cambres de combustió laterals fent l’efecte d’una cuina de gas, si alguna està tapada es pot desmuntar i ajustar fins que totes funcionin correctament. Per apagar el foc s’ha de tapar tot el fogonet tal que es quedi sense oxigen i s’acabi la combustió.
L’alcohol no cremat es pot guardar i el fogonet també, es pot fer servir mentre estigui en bon estat.
El vídeo és realment molt més clar que l’explicació, és recomanable provar de fer-lo abans de fer el taller amb els nanos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *