Jo-missatge

 

Objectius:

– entendre què és el jo-missatge

– Practicar el jo-missatge

Branques: Totes a partir de Llops i Daines

Material:

Una còpia i un bolígraf per cada participant

Font:

Escola de cultura de pau de la UAB

Desenvolupament:

Explicar en què consisteix el jo missatge

Repartir fitxes  i donar prou temps per que les responguin, es pot fer individualment i per escrit o amb petits grups / parelles i parlant

Avaluar. confirmat que s’ha entès el concepte del jo-missatge

Recapitular, sintetitzar el que és i per a què serveix.

FITXA 1:

Es plantegen unes situacions i han de pensar i després escriure o dir com respondrien de forma espontània. Es poden crear noves situacions adaptades al que passa al cau.

  • Has conegut un noi al cau i et diu que un dels teus millors amics està escampant rumors sobre tu. Has vist que el teu amic acaba d’arribar i t’apropes a parlar amb ell-
  • La teva germana sempre agafa les teves joguines sense demanar permís. Avui ha arribat a l’habitació mentre tu estaves llegint i davant teu ha agafat la teva joguina preferida sense dir-te res

FITXA 2.

Ara han de respondre davant les mateixes situacions, però construint les frases en primera persona, d’acord amb l’estructura següent (jo-missatge).

Jo em sento (plantejo les meves emocions) quan (plantejo el fet que m’afecta) perquè (plantejo l’efecte que aquest fet té a la meva vida) i m’agradaria que (plantejo el canvi desitjat).

Exemple: la mestra crida l’atenció contínuament perquè callis quan no ets tu qui parla. Ella no sembla que li cridi tant a ningú com et crida a tu. Jo em sento dolgut/da, quan em demanes contínuament que calli sense comprovar qui parla, perquè tinc la sensació que no t’agrado i m’agradaria saber perquè ho fas i demanar-te que abans de cridar-me l’atenció comprovis que he sigut jo.

Revisió:

Com us heu sentit? Ha sigut fàcil? Difícil? quines dificultats han sorgit? Com es poden resoldre? Quan pot ser útil el jo missatge?

Propostes per l’acció:

Intentar fer servir la tècnica del jo-missatge durant algunes setmanes, anar fet revisions progressives i seguir fent-la servir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *