Jocs de l’A a la Z

 

Aquí teniu el recull de tots els jocs ordenats alfabèticament:

A

Acumulanoms/ Frase maleïda

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar la memòria i l’atenció.

Desenvolupament: ens col·loquem en rotllana, i comença una persona dient una paraula, si no ens coneixem podem fer-ho amb els noms, sinó, podem utilitzar paraules d’un tema concret o a l’atzar. La segona persona ha de dir la primera paraula i la seva, i així consecutivament. Així doncs, cada cop hi hauran més paraules i serà més difícil recordar-les.

Material: no requereix material.

Aïllant

Unitats: LLiD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Crear cohesió de grup.

–          Fomentar la coneixença del grup.

Desenvolupament: tots els participants es col·loquen en rotllana menys un, que està al mig i té l’aïllant (parador). Comença una persona de la rotllana dient el nom d’un altre company. El parador ha d’intentar tocar al cap de la persona que han dit amb l’aïllant, però la persona anomenada, per evitar que la toquin, ha de dir el nom d’algú altre, llavors el parador haurà d’intentar toca la següent persona anomenada, i així consecutivament fins que aconsegueixi tocar el cap a un company abans que hagi dit el nom d’algú altre. En aquest cas, el company tocat passarà a ser el parador.

*Variant: a altres llocs aquest joc es coneix com “l’ampolla” i enlloc de jugar amb un aïllant, utilitzen una ampolla de plàstic (s’ha d’anar en compte).

Material: un aïllant.

 

Aixecar el company

Unitats: LliD, RiNG, PiC i trucs.

Objectius:

–          Millorar la confiança i cohesió de grup.

–          Aprendre a “mesurar” la força i entendre’s amb el company.

Desenvolupament:   els nens s’asseuen l’un davant de l’altre amb les plantes dels peus a terra i els dits en contacte. S’inclinen cap al davant, doblegant els genolls tant com calgui, i s’agafen de les mans. Per aixecar-se alhora s’estiren l’un a l’altre i a continuació intenten tornar a la posició d’asseguts. Grups de més de dues persones també poden intentar d’aixecar-se.

Material: no requereix material.

Amagador/ amagat

Unitats: LLiD i RiNg.

Objectius:  

–          Desenvolupar-se en l’espai.

–          Millorar la coneixença del grup

Desenvolupament: hi ha dos equips, el número 1 i el número 2. Es reparteixen paperets on hi ha apuntat el nom d’una persona. A les persones de l’equip 1 els hi tocaran persones de l’equip 2, i a l’inversa. Un cop tothom tingui el paperet de la persona de l’altre equip i tingui clar el seu número (1 o 2), es dóna la senyal perquè tothom s’ha d’amagar. Després, el cap diu un número, 1 o 2, i les persones que el tinguin hauran d’anar a buscar la seva parella (nom del paperet) de l’altre equip i portar-la al centre del camp. Per tant, la gràcia és que quan t’amagues també has d’estar pendent d’on s’amaga la teva parella.

Material: paper i llapis.

 

Amagar la cuca/ sardines

Unitats: CiF, LLiD i RiNg.

Objectius:

–          Desenvolupar-se en l’espai.

–          Aprendre a estar-se quiet i en silenci.

Desenvolupament: aquest joc és l’invers al “cuca amagar”. Consisteix en que una persona s’amaga (li donem X temps, el que els caps creguin convenient en funció de la unitat i de l’espai on s’està) i llavors la resta de jugadors l’han de trobar. Quan un jugador el troba, s’amaga amb ell, i així fins que tothom l’hagi trobat. L’última persona que l’ha trobat, serà qui s’amagarà a la pròxima partida.

Material: no requereix material.

Ameba

Unitats: apte per totes les edats.

Objectius:

–          Moure’s per l’espai.

–          Interaccionar amb el grup.

Desenvolupament: l’objectiu del joc és evolucionar al màxim nivell. Quan comença, tothom és una ameba i es va passejant per l’espai dient “sóc una ameba” i va movent els braços com si nedessis en brasa. Quan et trobes amb algú del teu nivell evolutiu en l’espai (en aquest cas una ameba) fas un pedra-paper-tisores. Qui guanya puja de nivell evolutiu, i qui perd es manté. Els nivells evolutius són amebes, mosques (mouen les “ales”), goril·les (amb els braços col·locats com si fossin un croissant) i humans (no fan mímica)

Material: no requereix material.

 

Ampolla

Unitats: LliD, RiNG, i PiCs.

Objectius:

–          Fomentar l’activitat física i l’esport.

–          Fomentar el treball en equip.

Desenvolupament: comencem fent dos equips, cada equip pot tenir un tret distintiu per tal de que els nens i nenes no es confonguin. Es delimita el terreny en dos camps i cada camp tindrà una àrea circular (fet amb corda, farina…) i una ampolla d’aigua a dins. A l’àrea no es pot entrar i el joc consisteix en passar-se la pilota (amb les mans, i no pots córrer tenint-la agafada) i aconseguir buidar l’ampolla. Només s’hi pot entrar per aixecar-la.

Material: dues ampolles plenes d’aigua i quelcom per delimitar el camp.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Aranya

Unitats: CiF, LLiD i RiNg.

Objectius:

–          Aconseguir un moment de distensió i de diversió.

–          Desenvolupar-se en l’espai.

Desenvolupament: en un camp (amb límits laterals) tracem una línia al mig. Aquí es col·loca el jugador que para. La resta de jugadors han de travessar el camp sense que el parador els atrapi, però aquest, només pot córrer de costat per sobre la línia. Quan s’atrapa un jugador, aquest també para. El joc s’acaba quan paren tots. Per tal de que tots els nens i nenes comencin a córrer a l’hora per travessar el camp es poden fer diferents coses, com ara: que un cap avisi que es comença, o bé,  que els nens preguntin “Aranya ens deixes passar?’” i es comenci quan la persona que fa d’aranya digui “sí!”

Material: quelcom per delimitar el camp (es poden aprofitar els elements de l’entorn, o bé, utilitzar guixos o fulards, si escau).

Arrancar cues

Unitats: CiF, LLiD i RiNg.

Objectius:

–          Millorar l’atenció, coordinació i estratègia.

Desenvolupament: tots els participants es col·loquen dins un camp delimitat (pot ser un cercle, un quadrat, la sala on estem…) i es posen la punta del fulard al cul, de tal manera que el fulard els pengi com si fos una cua. Quan el cap diu que es pot començar, tots els participants hauran d’intentar robar la cua dels altres sense que li prenguin la seva. Quan et prenen una cua quedes eliminat i guanya l’última la persona que queda amb el seu fulard.

Material: un fulard per persona participant.

 

Assassí

Unitats:RiNg, PiC i Trucs .

Objectius:

–          Millorar la concentració i l’astúcia.

Desenvolupament: es col·loquen tots els participants dins un espai tancat (delimitat). Hi haurà un assassí i un policia. Per escollir qui seran es poden fer papers (tots en blanc excepte els 2 corresponents) o bé, es pot col·locar a tots els jugadors en rotllana amb els ulls tancats i que el cap toqui qui vol que siguin l’assassí i el policia . Seguidament, tots els participants hauran de moure’s per l’espai. L’assassí ha d’aconseguir matar a tanta gent com pugui sense que el policia el descobreixi, i el policia haurà d’intentar descobrir qui és l’assassí. Per matar, l’assassí picarà l’ullet als participants quan el mirin. Quan l’assassí “mata” a un jugador, aquest s’ha d’esperar 3 segons,  dir que l’han matat i quedar-se quiet, o bé, col·locar-se a una banda (no pot parlar). L’assassí no pot matar al policia, per tant, si li pica l’ullet, perdrà i haurà guanyat el policia.

Variants: hi ha moltes variants d’aquest joc. Una, és que enlloc d’anar caminant per un espai, tothom estigui assegut en rotllana. D’altra banda, també pot ser que el policia sigui públic (o sigui, que tothom sàpiga qui és).

Material: no requereix material.

 

B

Baldufa (joc tradicional)

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

Desenvolupament: la baldufa és una joguina feta de fusta que es fa ballar amb una corda, que s’enrosca al seu cos fent un nus molt fàcil de desfer en la seva part superior. A la part de baix té una punta d’acer sobre la que es fa girar la baldufa.

Es tira la baldufa amb força, mentre s’estira la corda. El joc no consisteix solament en girar la baldufa, sinó també en poder fer moltes figures i que no saturi.

Material: baldufes.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

 

Ball de peus

Unitats: LliD, RiNG i PiC

Objectius:

–          Treballar l’atenció i la coordinació.

Desenvolupament: jugadors col·locats en rotllana, han d’aconseguir aixafar els peus dels seus companys (excepte els que tenen al costat) i evitar que els aixafin els seus. Quan els aixafen s’eliminen.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Bandera

Unitats: LliD, RiNG, PiC i trucs.

Objectius:

–          Fomentar el treball en equip.

–          Aprendre a moure’s per l’espai.

Desenvolupament: es fan dos equips més o menys homogenis. S’estableixen els límits dels camps respectius (convé que entre una base i una altra hi hagi una certa distància i un terreny neutral).  Cada equip amaga la bandera algun lloc del seu camp.

Versió pinces: tots els jugadors porten una pinça de roba penjada al vestit (en un lloc visible i prèviament pactat) i quan entren a la base contrària, aquests miraran de treure-li la pinça. Si dos contrincants es troben en camp neutral, tots dos es poden intentar treure la pinça. Aquell jugador que perd la pinça és retingut i és portat al camp de presoners. Els presoners poden ser salvats per altres jugadors del seu equip que aconsegueixin arribar sense que li treguin la pinça.

Versió fulards: igual que l’anterior, però tots els nens i nenes porten el fulard penjant dels pantalons (com una cua) enlloc d’una pinça i quan es troben un de cada equip, fan lluita de fulards (se l’han d’intentar treure mútuament). Aquí podeu escollir que qui el tregui guanya i continua, i qui perd ha de tornar a la seva base per poder avançar; o bé, fer-ho igual que amb les pinces (camp de presoners)

Guanya l’equip que primer s’apoderi de la bandera contrària. Si dóna temps es poden fer dues parts en el joc. Només es guanya quan la bandera s’ha tret de la base enemiga i l’has aconseguit portar a la seva base.

Es pot portar algun element per diferenciar un equip de l’altre (gomets, cara pintada…).

*Aquest joc també es pot fer de nit!

Material:

–          2 objectes per fer de bandera

–          Llanternes, lots o frontals si es fa de nit

 

Bandera creuada

Unitats: LliD, RiNg, PiC, i trucs

Objectius:

–          Fomentar el treball en equip.

–          Aprendre a moure’s per l’espai.

Desenvolupament: ideal per jugar-hi molts infants alhora. Es fan 2 equips, més o menys equilibrats. En un camp quadrat (o rectangular) es col·loquen els 2 equips a la mateixa línia, però un  equip a cada extrem. Cada equip té una persona que serà la “bandera”. Aquesta persona se situa a la línia contrària i a l’extrem contrari del seu equip (queda a la diagonal del seu equip). La finalitat del joc és arribar a la persona que és la vostra bandera. Per fer això, quan l’equip A ataca, surt una persona d’aquest equip corrent per arribar a tocar la “bandera”, al mateix moment surten tots els participants de l’equip B per intentar atrapar al membre de l’equip A. Quan l’atrapen, aquest es queda quiet. Llavors ataca l’equip B. Quan torna a atacar l’equip A, i surt un altre jugador, pot intentar tocar el jugador que han tocat a la tirada anterior (així es salva) i aquest pot anar a tocar la bandera (fins que el tornin a tocar). Alerta! Quan es toca la bandera, no s’acaba el joc. Sinó, que aquella persona (bandera) ha d’aconseguir arribar al seu camp (d’on començaven els jugadors del seu equip).

Material: no requereix material.

Bandoler

Unitats: LliD i RiNg.

Objectius:

–          Prendre consciència de l’espai.

–          Treballar la concentració i l’estratègia.

Desenvolupament: el cap escriu a cadascú un número (el mateix a cada galta), però com que els altres no el poden veure, se’l tapen posant-se el fulard com un bandoler. Aleshores tothom s’amaga per l’espai. Quan es dóna la senyal, tothom s’ha de treure el fulard i queda prohibit tapar-se la cara amb els braços, mans, colzes… Només es poden amagar. El repte és apuntar els número que té cadascú apuntat a la cara i evitar que et vegin el teu.

Material:

–          Un fulard per participant.

–          Paper i llapis/bolígraf.

–          Pintura de la cara.

Bàsquet amb deixalles

Unitats: totes.

Objectius:

–          Conscienciar als nens sobre el reciclatge.

Desenvolupament:  aquesta activitat implica la col·laboració de tots els nens i nenes perquè es pugui realitzar (i també la dels pares i mares). Es tracta d’organitzar un joc de bàsquet amb deixalles. És una bona manera de treballar el tema del reciclatge. Durant els dies de cau es podria demanar als nens que portessin deixalles de casa rentades (llaunes, ampolles de plàstic, de vidre, rotllos de paper de wàter, etc.) que s’anirien guardant en un sac. Una altra activitat al cau podria ser l’elaboració de tres caixes o cubs (amb cartró reciclat, etc.) que després es pintarien dels colors dels contenidors de deixalles: verd per al vidre, groc per al plàstic i llauna, i blau per al paper i cartró).

Quan ja hi haguessin prou deixalles es podria organitzar un joc on cada nen hagués de treure un objecte del sac i fer bàsquet al contenidor corresponent. Si el nen s’equivoqués de contenidor, hauria de treure tot el que hi hagués en aquest i tornar-ho a posar dins del sac. I així successivament fins que entre tots s’aconseguís fer una bona classificació de les deixalles.
Amb aquesta activitat es pot fomentar la presa de consciència dels nens amb el tema del reciclatge. Amb alguns dels materials recollits, es podrien construir joguines reciclades o quelcom simbòlic pels nens i nenes.

Un dels jocs que podem elaborar amb les deixalles, un cop estiguin classificades, és un joc de fira amb llaunes. Es tracta de folrar les llaunes amb papers de colors, paper pinotxo, o bé amb cartolina blanca pintada amb pintures. Un cop estiguin folrades, es posen les unes sobre les altres i amb una pilota petita es fa punteria. És ben senzill: el que en tira més d’un cop, guanya!

Material: deixalles per reciclar que els nens portin de casa. I pel joc: diversos tipus de paper i pintures.

 

Bitlles o birles (joc tradicional)

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Treballar la coordinació motora i la punteria.

–          Conèixer aquest joc tradicional.

Desenvolupament: una partida consta de nou tirades per jugador, dividides en tres tirades. A cada tirada es poden llençar tres bitlles. Es planten les bitlles en dues fileres de tres columnes, paral·lelament, separades per uns 7′ 5 centímetres per la seva part baixa. La distància de tir és d’onze metres i mig per els homes i nou metres i mig per a les dones. L’objectiu principal és fer bitlla, és a dir, tombar cinc de les sis bitlles. Les tirades es puntuen així:

–         Cap bitlla tombada 0 punt

–         Una bitlla tombada 1 punt

–         Dues bitlles tombades 2 punts

–         Tres bitlles tombades 3 punts

–         Quatre bitlles tombades 4 punts

–         Cinc bitlles tombades 10 punts

–         Sis bitlles tombades (*) 6 punts

(*) A la nostra zona juguem que si es tomben les 6 bitlles es puntua, també, 0 punts.

Material: Es necessiten 6 bitlles i 3 bitllots de fusta.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

 

Blanc i negre

Unitats: CiF, LLiD i RiNg.

Objectius:

–          Millorar l’atenció, memòria i reflexes.

Desenvolupament: es fan 2 equips i es col·loquen en línia (cada infant d’un equip d’esquena a un de l’altre equip). Un equip són els blancs i l’altre els negres. Quan un cap digui “blanc” els blancs correran endavant (fins el límit del camp, el qual haurem marcat abans) i els negres s’hauran de girar i atrapar-los (poden atrapar qualsevol infant de l’altra equip, no cal que sigui la seva parella). Si t’atrapen, t’eliminen, i el joc s’acaba quan un equip es quedi sense jugadors.

Material: no requereix material.

 

Bolets

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar l’agilitat.

–          Millorar l’atenció.

Desenvolupament: és un joc d’atrapar. Els jugadors s’han de posar tots per parelles i agafats de la mà. Una de les parelles és la que atrapa i una altra és la que s’ha d’escapar. La resta de parelles estan quietes i repartides pel terreny de joc, ajupides. Aquestes parelles són els bolets. La parella que s’escapa per salvar-se ha de passar amb els braços oberts per sobre d’una de les parelles que estan ajupides i que fan de bolet. Quan passa per sobre d’alguna parella, automàticament hi ha un canvi de rols: la parella perseguida passa a ser un bolet i es queda ajupida terra, la parella que estava a terra fent de bolet passa a ser la que atrapa, i la parella que perseguia passa a ser la perseguida.

En aquest joc no hi ha mai un final marcat, perquè els rols es van canviant constantment. Per això mateix no hi ha el perill que li toqui parar sempre a algun nen del grup (el que corre menys) ja que és fàcil canviar de rol si et toca parar.

Material: no requereix material.

Font: FoCa 2009-2010, Demarcació Catalunya Central.

 

Bomba

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Treballar l’atenció i la coordinació.

Desenvolupament: jugadors col·locats en rotllana i un jugador al centre. Els jugadors de la rotllana es passaran la pilota  (bomba) en una direcció. El jugador del centre comptarà fins a 20 i dirà “s’acosta la bomba”, fins a 40 i dirà “Bomba!”. La persona de la rotllana que tingui la pilota quan la bomba exploti, s’eliminarà o bé, serà la persona que començarà a parar.

Material: una pilota.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

C

Caça a cegues (joc d’aigua)

Unitats: CiF, LliD i RiNG.

Objectius:

–       Treballar l’atenció i els sentits.

Desenvolupament: Un nen amb els ulls tapats té un globus d´aigua a les mans. Al seu voltant una colla de nens aniran corrent rodejant-lo. Quan el nen dels ulls tapats digui STOP tots els nens del voltant es quedaran quiets. Després el nen del globus cridarà: -on sou? I els nens hauran de fer algun soroll. Després el caçador haurà de llençar el globus per tocar-ne algun. Els nens podran fer tres salts des del lloc on es troben per no ser tocats. Després es canvien els papers.

Material: globus d’aigua.

Font: http://www.xtec.cat/~jroca222/j_aigua.htm

Cadira humana

Unitats: LliD, RiNG i PiC

Objectius:

–          Treballar en equip

Desenvolupament: fem 2 equips i es col·loquen formant 2 files paral·leles. Dins de cada equip, els jugadors s’han de col·locar en fila índia i asseure’s sobre els genolls del jugador del darrere. Quan es doni la sortida, els 2 equips hauran d’anar caminant fins a la meta sense caure i mantenint la postura, per tant, cada equip haurà d’anar ben coordinat i utilitzar el mateix peu.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Cadires              

Unitats: CiF i LLiD.

Objectius:

– Fomentar el treball en equip i la coordinació.

Desenvolupament: és semblant al típic joc de les cadires però en aquest joc l’objectiu és que cap jugador toqui el terra en cap moment, i han d’ajudar-se per aconseguir-ho.

Quan girant entorn del cercle de cadires la música s’atura, tots els participants han de buscar una cadira on seure i la persona que es queda sense ha de seure a la falda d’un altre dels jugadors immediatament. El joc es reinicia: sona la música, els jugadors passegen entorn del cercle de cadires d’on se n’ha retirat una. La música torna a aturar-se i en aquesta ocasió dos jugadors quedaran sense seient. Aquests hauran de col·locar-se sobre la falda d’algú… Així, successivament, els jugadors acaben per apilar-se sobre una mateixa cadira amb la intenció de no tocar a terra. De la cooperació entre tots dependrà no perdre l’equilibri i tombar la cadira. És un joc molt senzill, divertit i útil per comprovar que cooperar és la única forma d’aconseguir resultats òptims.

Material:

–          Cadires.

–          Música.

Font: el Rebost.

Carrera de cintes en bicicleta o en ruc (joc tradicional)

Unitats: a partir de RiNg.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

Desenvolupament: l’objectiu és intentar agafar el màxim nombre de cintes possible que pengen d’una corda travessera al carrer. L’organització col·loca una corda de costat a costat de carrer i, d’aquesta, hi pengen cintes de colors amb una anella a l’extrem. Els participants es col·loquen a la línia de sortida i es posen un palet a la boca. Quan es doni la sortida, aniran tots amb bicicleta i amb el palet a la boca Intentant agafar el màxim de cintes possible. Qui agafa més cintes guanya. Es juga tradicionalment a les Festes del barri de Santo Domingo, a Riba-roja d’Ebre.

[A Ascó s’hi juga per Sant Antoni, el 17 de gener, i es fa la corrida de cintes dalt d’un ruc. El jugador ha d’intentar agafar una cinta amb la forca].

Material: cadascú necessita una bicicleta i un palet que aguantarà amb la boca. L’organització s’encarregarà de penjar tantes cintes com premis vulgui donar. Si el joc es fa amb ruc es necessita aquest animal i una forca.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Cavall cec

Unitats: a partir de LLiD.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Cohesionar el grup.

Desenvolupament: ens posem en parelles i una persona de la parella puja a cavallet de l’altra. La persona que fa de “cavall” (la que està a sota) tindrà els ulls tapats, per tant, la persona de sobre l’haurà de guiar. Comencen tots alhora i han de fer X recorregut, guanya la primera parella que arribi.

Material: quelcom per tapar-se els ulls.

Font: Farcell.

 

Cementiri

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar la motricitat grossa, l’agilitat, la destresa òcul-manual i la concentració.

–          Fomentar el treball en equip.

Desenvolupament: es traça un camp (amb una línia al mig), es fan dos equips i cada equip es col·loca a una meitat del camp.  La zona que hi ha per darrere de cada meitat del camp serà el cementiri. El joc consisteix en tirar la pilota a algú de l’equip contrari per eliminar-lo. Si el toca abans que la pilota toqui a terra, el jugador tocat va al cementiri de l’altre equip i se li passa la pilota perquè pugui tirar un cop. Estarà mort fins que en aquella tirada, o si li torna a arribar la pilota, toqui a algú de l’equip contrari, llavors queda salvat i torna al seu camp. Si un jugador intenta matar-ne a un altre, i aquest agafa la pilota al vol, mor el primer jugador (va al cementiri…).

*En les unitats més grans o més nombroses es pot afegir una altra pilota, així han d’estar més atents i el joc es fa més dinàmic!

Material:

–          Una o dues pilotes toves.

–          Quelcom per delimitar el camp.

 

Cercle d’amics

Unitats: LliD, RiNG, PiC i trucs.

Objectius:

–          Millorar la confiança.

Desenvolupament:  uns vuit nens/es es queden drets formant un cercle estret, espatlla amb espatlla. Una persona es posa dreta al mig del cercle, mantenint el cos rígid, amb els braços enganxats als costats, i es deixa caure cap a una direcció. La persona del centre s’ha d’esforçar per no moure els peus, mentre la resta del grup la passa suaument de l’un a l’altre, com si fos una bóta. A poc a poc es pot anar obrint el cercle. D’aquesta manera també augmenta la confiança en el grup que està subjectant el company o companya.

Material:  no requereix material.

Cercle d’objectes (joc de nit)

Unitats: totes.

Objectius:

–          Saber passar desapercebut i sense fer soroll.

–          Aprendre a moure’s per l’espai.

Desenvolupament: Hi ha els caps dins un cercle al mig d’un camp. Els nenes i nenes es divideixen en equips. Els nens han d’aconseguir entrar al requadre dels caps sense que ells els identifiquin. Si ho aconsegueixen el cap li dona algun objectes. L’equip que aconsegueixi entrar més cops i que per conseqüent tingui més objectes, guanya.

Hi ha una altra versió que diu que a dins del requadre els caps tenen objectes, i que els nens s’hi han d’atansar proa per veure què hi ha, i tornar corrents a la seva base per dir als altres què hi han vist. L’equip que endevini més objectes guanya.

Quan un cap identifica un nen, aquest perd la vida (la dóna al cap que l’ha descobert), i ha de tornar a la base a que li’n donin una altra (poden ser estrelletes, macarrons).

Material: diferents objectes.

Font: AEiG Antoni Gaudí.

Centre la llança

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Millorar l’atenció.

–          Cohesionar el grup.

Desenvolupament:  els jugadors formen un cercle. Un d’ells es col·loca dret al mig i llança la pilota a qualsevol altre jugador intentant tocar-lo. El jugador tocat corre ràpidament cap al centre del cercle per rebre la pilota del jugador que l’ha tirada. El joc continua fins que tots han passat pel centre.

Material: una pilota, si és una unitat molt gran, es pot afegir una altra pilota.

 

Cercles

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Millorar la coordinació i la punteria.

–          Fomentar l’atenció.

Desenvolupament: es dibuixa un cercle gran amb una obertura (entrada), i al seu interior se’n fa un altre una mica més petit. Entre el cercle gran i el petit hi haurà un pilot d’objectes escampats. Es fan dos equips. L’equip A es col·loca al voltant del cercle gran (per fora) i tindran les pilotes toves. La seva missió serà tirar les pilotes i tocar al membre de l’equip B que estigui dins el cercle. L’equip B es col·loca a l’obertura del cercle gran en fila india. Quan la primera persona vulgui, entrarà al cercle (dins el gran però fora del xic) i haurà d’anar recollint els objectes i posant-los (d’un en un) dins el cercle petit. Quan l’equip A el toca amb una pilota, queda eliminat. Aquest surt i entra el següent. Quan han aconseguit posar tots els objectes al cercle petit o bé quan s’han eliminat tots els jugadors, es fa canvi d’equip.

Material:

–          Quelcom per delimitar els cercles: guix, farina, fulards…

–          Objectes de dins el cercle: pilotes, fulards, pinces…

–          Pilotes toves.

Cocodril, cangur, conill

Unitats: CiF i LLiD.

Objectius:

–          Treballar l’atenció i la concentració.

Desenvolupament: fem 3 files paral·leles; cada equip té un dels tres noms. El cap va dient un dels tres noms (tants noms com grups hi hagi) i els membres de l’equip corresponent han de canviar de posició acotats-drets. La dinàmica és molt ràpida perquè sigui més complicat. L’infant que s’equivoqui estarà eliminat. Per exemple, si el cap diu “cocodril” els cocodrils s’han d’acotar, el mateix faran els conills si el cap diu “Conills”. Si es torna a dir “Cocodril”, com que estaran asseguts, s’aixecaran.

Material: no requereix material.

 

Colors

Unitats: CiF i LliD

Objectius:

–          Intentar completar una sèrie, en funció de l’eix pot tenir diferents objectius.

Desenvolupament: primerament s’han de fer diferents series de colors; el número de series que vulgueu. Un cop tingueu totes les series fetes, les repartiu tots els nens/nenes. És un joc que es juga de manera individual. Quan cada infant tingui una sèrie, es pot començar a jugar. Els caps portareu cada un de vosaltres un “dac” de color; això sí, intenteu que siguin els “dacs” que heu posat a les series. Però un de vosaltres portarà el “dac” de color negre.

Els nens/nenes han de mirar-se la sèrie i decidir per quin color començar. Han d’anar preguntant als caps QUIN COLOR TENS? Fins que trobin el cap que porta el color que comença la seva sèrie. Així successivament fins que completen la sèrie. Quan un nen/nena troba el cap que té el seu primer color, li fa una marca.

Però així és molt fàcil; així que posem-hi emoció!! Els colors que porteu els caps, us els heu d’anar passant, perquè els nens/nenes vagin perduts i no recordin quin color té cada cap. A més a més el “dac” negre també us l’heu d’anar passant i quan un nen/nena es troba el cap que porta el “dac” negre li “taxa” tota la sèrie que porta feta i ha de tornar a començar.  Aquest joc es pot adaptar perfectament a l’eix d’animació que estigueu fent.

Material: dacs de colors, i fulls o cartolines amb la sèrie dels colors.

Font: AEiG Sebastià Montraveta.

 

Confiança

Unitats: totes.

Objectius:

–          Millorar la confiança entre els membres del grup.

Desenvolupament:  consisteix en córrer amb els ulls tapats fins que els altres et parin (estan agafats amb les mans).

Material: no requereix material.

Connecta4

Unitats:  LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Millorar la concentració.

–          Perdre la por a la foscor*.

Desenvolupament: es fan 2 equips equitatius. En un lloc del camp es col·loca la cartolina amb els requadres i els bolis. A partir d’aquí és semblant al joc de taula de quatre en ratlla: surten a l’hora un jugador de l’equip A i un de l’equip B, els dos han d’anar a la cartolina, marcar una casella, i tornar a la seva fila (I passar el relleu al segon jugador).  Un equip pot fer rodones i l’altre, creus. Guanya l’equip que aconsegueix fer 4 en ratlla a la cartolina. És important que hi hagi caps per comprovar que no fan trampes!

*Es pot fer de nit.

Material:

–          Una cartolina amb els quadrats dibuixats.

–          Dos bolígrafs.

Conscienciació pel futur

Unitats: LliD ( es pot adaptar a CiF i a RiNg)

Objectius:

–          Conscienciar els nens sobre la importància del reciclatge i protegir el nostre entorn.

Desenvolupament: viatgem al futur. Durant el camí, algú ens truca. Ens envia missatges d’ajuda alguna persona de l’any 2100.  Quan arribem al lloc decidim viatjar el futur (amb una dansa, amb una nau espacial…). Per viatjar-hi ens hem de preparar perquè no sabem que ens hi trobarem, ens hem de posar les ulleres de piscina i el fulard a la boca. Viatgem. Un cop allà ens hem de quedar a prop de l’escletxa, per precaució. Algun cap surt a investigar. Quan tornen ens expliquen que han vist, que si tot està destrossat, que no han trobat ningú, que hi ha molta boira a causa de la contaminació, que tot està desert, (algun dels tres fins hi tot pot haver vist algun animal estrany..) imaginació!  Un dels tres caps se’n adona que ha perdut quelcom, i per tant, no podem marxar, no podem deixar una cosa al futur. L’hem de buscar!  Mentre els caps han sortit a fer la descoberta hauran amagat diferents caixes amb coses, classificades amb tres categories, tres gomets.

 1. Menjar: llauna de tonyina, mandarina, poma.
 2. Material: Boli, llibre, foto.
 3. Noves tecnologies: mòbil, mp3,

*com més caixetes hi hagin el joc durarà més i serà una mica més entretingut!

A cada caixa que hi haurà una cosa d’aquestes i podria haver-hi una nota. Per exemple la caixa on hi ha el mòbil: des de l’any 2060 que els mòbils no són així, es van inventar un xip que portes a l’orella i pots connectar amb qui vulguis. O la caixa on hi ha el llibre: des de l’any 2043 que els llibres són digitals, costa molt trobar exemplars de llibre amb suport paper, són extremadament valuosos.  Es divideixen amb els grups de les sisenes, i han de trobar les caixes amb el color que els hi assignem.  Quan ho hagin trobat tot i llegit, cal arribar a la conclusió que hem de valorar les coses actuals. Entre tot, poden trobar una carta/missatge de la persona del futur, explicant que han anat tant enllà investigant i innovant, que la gent ha deixat de reciclar, ha deixat de llegir llibres, ha deixat d’estudiar, tot ho fan les màquines. Una carta que demana si us plau que cuidem el món al nostre temps, l’any 2012, i que podem canviar el futur.

Material:

–          Menjar: llauna de tonyina, mandarina, poma.

–          Material: Boli, llibre, foto.

–          Noves tecnologies: mòbil, mp3,

–          Imaginació!

Font: LLiD AEiG Sta Mª de Queralt i Geralda de Portella (curs 2011-12).

 

Contes d’una paraula

Unitats: LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Millorar l’atenció.

–          Millorar la creativitat i la imaginació.

Desenvolupament: en cercle. Cada persona diu una paraula que ha de desenvolupar un conte. Per exemple: “Jo… vaig veure… un… monstre… a… la… sopa… de… llimona”. És molt divertit si es fa ben ràpid.

Material: no requereix material, però si es vol, un cap pot anar escrivint-ho i així aconseguir fer un recull de contes inventats.

Contrabandistes

Unitats: LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a moure’s per l’espai.

–          Perdre la por a la foscor*.

Desenvolupament: marquem un camp gran i dividim els nens i nenes en dos equips equilibrats. El primer grup farà de contrabandistes i els hi donarem unes targetes amb una mercaderia escrita a cada targeta, que hauran de transportar (un electrodomèstic, uns paquets de sucre …). Es podran amagar la mercaderia, és a dir, la targeta, a la roba .L’objectiu serà creuar la frontera  sense que la policia els detecti. L’altre grup farà de policies, el seu objectiu és capturar els contrabandistes i trobar les mercaderies. Un cop agafat el contrabandista els policies només poden registrar-lo en tres llocs diferents  i només pot ser capturat una vegada. Si el policia troba la mercaderia la porta a la seva base, i el contrabandista anirà a la seva base a buscar-ne més. Després els que han fet de contrabandistes  faran de policies i els policies de contrabandistes. Guanya l’equip que passi més mercaderies més enllà de la frontera.

Variant: enlloc d’utilitzar targetes que facin de mercaderies, podem fer-ho amb macarrons.

*Es pot fer de nit!

Material: targetes o macarrons.

 

Corretja (joc tradicional)

Unitats: valoreu-ho en funció del grup.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

Desenvolupament: el joc consisteix en posar-se en parelles, un davant de l’altre i formant un cercle, mirant tots al centre. La parella que està darrera ha de posar-se les mans a l’esquena. N’hi ha un que para i porta una corretja o mocador. Aquest persegueix a un altre per l’exterior del cercle i li pot anar donant els cops de corretja o mocador al cul, sempre corrent darrera seu -es corre en sentit contrari a les agulles del rellotge. El perseguit, per salvar-se dels cop de corretja, ha de posar-se davant d’una parella qualsevol de les que forma el cercle. En aquest moment deixa de ser perseguit i és el que està a l’exterior d’aquesta parella qui ha de córrer per no ser colpejat per la corretja. Qui para pot donar la corretja a qui vulgui de l’exterior -per això tenen les mans a l’esquena-. Si ho fa ha de fer veure que encara té la corretja a fi de despistar al perseguit. En el moment que aquest passi per darrera el jugador que té la corretja aquest sortirà a perseguir i pegar mentre que el que fins ara perseguia es quedarà al lloc que aquest ha abandonat.

És un joc tradicional i típic que es juga al dia de Sant Miquel a l’ermita de Vinebre. Hi juguen, generalment, nois joves i adults de 16 a 30 anys.

Material: una corretja o un mocador.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Corrida del cabàs o de les pedres (joc tradicional)

Unitats: apte per totes les edats.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

Desenvolupament: el joc consisteix en recollir el més ràpidament possible les deu pedres alineades davant el cabàs, i separades un metre unes de les altres. Quan s’inicia el joc cada jugador ha d’anar corrents i posar les pedres al seu cabàs, d’una en una, és a dir, el més ràpid possible. Cada cop, però, sols en pot agafar una i posar-la al cabàs i després tornar a córrer per agafar-ne una altra -el cabàs no es toca, es queda a la línia de sortida-. L’ordre per començar a recollir és indistint. Es pot començar per la primera, per la darrera o per la meitat. Guanya el qui recull primer la filera de pedres que té davant seu.

És un joc tradicional que s’ha recuperat a Ascó i que es juga durant la Festa de Sant Antoni, el 17 de gener.

Material: almenys 5 cabassos i 10 pedres de riu per cabàs.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Cuca amagar

Unitats: totes.

Objectius:

–          Moure’s en l’espai.

–          Perdre la por (si es fa de nit).

Desenvolupament: un infant serà el parador (persona que atrapa). Aquesta comptarà fins a 100 (o 50 en funció de l’espai) amb els ulls tapats i des d’un lloc concret (casa) i  la resta s’amaguen.  Quan ha acabat de comptar es dirigeix a buscar els altres nens i nenes. Quan els ha trobat  a tots s’acaba el joc i para algú altre. Els que s’amaguen poden salvar-se si arriben a tocar a “casa” sense que els hagin atrapat.

Material: no requereix material.

Culleres (joc de nit)

Unitats: CiF i LLiD.

Objectius:

–          Aprendre a moure’s per l’espai de nit.

–          Perdre la por a la foscor.

Desenvolupament: aquest joc consisteix en escampar moltes de culleres (el nombre de culleres en funció del nombre de participants) pel terreny on estem (pensat per exterior) i els nens i nenes hauran de trobar-les palpant el terra (ja que serà fosc i no podran portar frontal ni lot). El joc s’acaba quan s’han trobat totes les culleres, llavors es fa el recompte de qui en té més. Depèn del què vulgueu treballar podeu posar frases o pistes enganxats a les culleres, ja que així pot ser més motivant pels vostres infants. Un exemple és que poseu les frases del text de bona nit, i que després de trobar-les totes, les hagin d’ordenar i llegir-lo. Una altra cosa, és posar pistes a algunes culleres si han de desxifrar algun missatge, o bé, pistes que t’introdueixin l’eix de l’endemà al matí…Ja veieu que podeu adaptar-ho al vostre gust!

Material:

–          Culleres

–          Paper i bolígraf (si escau)

 

Creu

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Millorar l’atenció.

–          Treballar el joc net.

Desenvolupament:  es tracta de fer 4 grups i col·locar-se en fileres asseguts a terra i formant una creu. Hi ha un dels jugadors que para, va corrent fins que toca el cap de l’últim d’alguna de les quatre files. Llavors les persones de la fila han d’anar-se tocant al cap de l’últim fins al primer. Quan ja han tocat el cap del primer de la fila, aquest es pot aixecar. No pot aixecar-se ningú fins que ho fa el primer. Un cop s’han aixecat tots han d’intentar donar tots una volta sencera i tornar a seure al mateix lloc. El que parava també ha de seure a la fila. L’últim que seu és qui para. Per si de cas farmaciola apunt, perquè torna a ser modalitat tot s’hi val.

Material: no requereix material.

Cursa de cavalls

Unitats: CiF.

Objectius:

–          Millorar la capacitat d’atenció.

–          Treballar la coordinació.

Desenvolupament: seiem en rotllana. I una persona “comença” la història. Explica que estan en una cursa de cavalls i comença a “picar-se” les cuixes amb les mans fent el soroll dels cavalls. A la cursa poden anar més ràpid (accelerar el ritme de picar), més lents, trobar obstacles que hagin de saltar, bassals. Podeu anar variant la història i afegint moviments i sons per fer-lo més entretingut. Tots els nens han de fer el que fa la persona que ha començat ja que tots són cavalls de la cursa!

Material: no requereix material.

Cursa de sabates

Unitats: totes.

Objectius:

–          Fomentar el treball en equip.

–          Treballar l’agilitat.

Desenvolupament: es fan dos equips, i es posa cada equip en fila recta. Es comença quan algú dóna la sortida, i el primer de cada equip ha d’anar corrent fins al final del camp (delimitat pels caps), treure’s una sabata i tornar a la seva fila. Quan ho ha fet dóna el relleu a la segona persona, i així fins que ho ha fet tota la fila. Mentrestant un cap haurà anat barrejant les sabates i a la segona volta, el primer participant haurà d’anar corrent, i posar-se una sabata (possiblement i preferiblement no serà la seva). Guanya l’equip que s’ha tret i posat les sabates més ràpid.

Material: les sabates que porten els nens.

D

Desperta cocodril

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre a moure’s en l’espai.

–          Aprendre a jugar net.

–          Millorar l’atenció.

Desenvolupament: comença un infant fent de cocodril “adormit” estirat al terra. A la senyal (xiulet, avís dels caps…) el cocodril es desperta i comença a empaitar els altres companys que corren per l’espai (delimitat pels caps), ells per no ser atrapats, salten sobre papers de diari que hi haurà col·locats pel terra (o aros) que els farà de casa. Només poden estar-hi 5 segons i el cocodril no pot quedar-se esperant que algú en concret surti.

Material: aros o paper de diari, o fulards (i feu els “aros” amb els fulards).

Desplomar el pollastre

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Treballar la concentració.

–          Moure’s passant desapercebut.

Desenvolupament: col·loquem tots els jugadors en rotllana. Un jugador serà el pollastre i es col·locarà al centre de la rotllana, amb els ulls tapats, i portarà pinces enganxades per tot el cos (a sobre de la roba). La resta de participants (els del cercle) hauran d’acostar-se silenciosament d’un en unt per intentar treure-li una pinça. El pollastre si nota quelcom podrà fer un moviment i si toca el jugador que  intentava “desplomar-lo”, aquest queda eliminat. Guanya qui tregui més pinces, o el pollastre si elimina a tothom.

Material: moltes pinces.

Desplomat

Unitats: totes.

Objectius:

–          Moure’s en l’espai.

–          Aprendre a jugar net.

Desenvolupament: un nen/a és el desplomat. Té 4 fulards al cul. Els altres han de prendre-li els fulards del cul. Tots corren, i cada 10 segons el cap diu “stop” i paren tots/es. Llavors, el desplomat pot escollir un nen/a perquè s’elimini (normalment el que està més a prop!). Guanyarà el desplomat si elimina tots els infants. Guanyaran els altres si el desplomat es queda sense plomes (fulards).

Material: fulards.

Detall canviat

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a observar i estar atent.

–          Treballar la memòria.

Desenvolupament: s’escull un voluntari. Tothom es fixarà en com va vestit, quins objectes té…Llavors sortirà de l’habitació, canviarà alguna cosa del seu aspecte/roba, i tornarà a entrar. Llavors la resta de jugadors han d’esbrinar què ha canviat. I així consecutivament.

Material: no requereix material específic.

Deu passades

Unitats: LliD i RiNg.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Aprendre a moure’s per l’espai.

–          Jugar net.

Desenvolupament: es fan 2 equips, un equip té la pilota i l’altre “defensa”. L’equip atacant ha d’aconseguir fer 10 passades entre ells sense que l’altre equip els prengui la pilota, i l’equip defensor ha d’aconseguir robar-la. Quan un equip fa 10 passades suma 1 punt. El joc no té durada de temps, però es pot dir que s’acaba quan un equip arribi a 3, o que es facin 3 rondes.

Material: una pilota.

Diari/ Banc

Unitats: totes, podeu afegir dificultats en funció de l’edat del grup.

Objectius:

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: fem una línia de papers de diaris (o de cadires, o utilitzem un banc). I els nens i nenes es posen drets a sobre els papers en línia (de costat) però procurem que quedin força juntets i que no tinguin gaire espai. Llavors els diem que han d’aconseguir ordenar-se (per alçada, per data de naixement…) però que no poden parlar i tampoc poden caure (ja que si cauen es “moren”) per tant, s’han d’ajudar per poder aconseguir l’objectiu.

Material: paper de diari/ cadires/banc…

 

Dibuixa la silueta

Unitats: LliD, RiNG, Pioners i Trucs.

Objectius:

–          Treballar en equip.

Desenvolupament:  per torns, cadascun dels jugadors s’estira a terra i es col·loca en una posició qualsevol que suggereixi una acció, com per exemple córrer, saltar, etc.
El company de joc li repassa la silueta amb el guix. Un cop fet això, s’aixeca, i entre tots dos l’omplen amb els detalls que vulguin. El segon jugador s’estira i mira d’adoptar una posició relacionada amb la silueta dibuixada del seu company. Es van afegint noves siluetes i dibuixos a la composició fins que s’esgoti l’espai disponible.

Material:

–          Paper d’embalar.

–          Guix.

–          Pintures, ceres…quelcom per pintar i omplir els dibuixos.

 

Director d’orquestra

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Millorar l’atenció i la obsevació.

–          Millorar la coordinació.

–          Treballar la cohesió de grup.

Desenvolupament:  els jugadors s’asseuen en cercle i un voluntari surt de l’habitació. El grup tria un director d’orquestra que serà el seu guia tan bon punt comenci el joc. El voluntari entra a l’habitació i se situa al mig. Tots canten una cançó que acompanyen amb els gestos i moviments que realitzi el director (p. e. picant amb el palmell de la mà dreta al cap). El director va canviant els moviments sense que el que està al mig se n’adoni. Si descobreix qui és el director, aquest surt de l’habitació i el joc recomença.

Material: no requereix material.

 

Disbarats

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Passar-s’ho bé.

Desenvolupament: tots els jugadors seuen al terra formant una rotllana. Es tria al jugador que començarà el joc, i aquest li fa una pregunta a cau d’orella al que està assegut al costat seu. Per exemple: Per a què serveix el pa…?Aquest li respon: – per menjar., i llavors aquest li formula una altra nova pregunta al del seu costat, el qual li respondrà. Quan tots els jugadors hagin fet una pregunta, i es torni a arribar al jugador que ha iniciat el joc. Llavors, aquest dirà: a mi m’ha preguntat que per a que serveix el pa i m’han dit que per mocar-me.

Material: no requereix material.

Font: http://elsjocstradicionalscatalans.blogspot.com.es

 

Disputar la pilota

Unitats: LliD, RiNG i PiC.

Objectius:

–          Treballar la velocitat i l’agilitat.

–          Millorar l’atenció.

Desenvolupament: En primer lloc es col·loquen 7 cons en fila a un lateral del camp (verticalment), i fem 2 equips. Al quart con hi col·locarem una pilota al costat. Un equip es col·locarà al costat con 3 i l’altre al con 5 (tots els jugadors col·locats com si juguéssim al mocador, però al costat del seu con). Cada equip es repartirà números, també com el joc del mocador. Quan un Cap digui un número, sortiran els 2 jugadors corresponents i hauran d’agafar la pilota i emportar-se -la al seu camp sense que l’altre jugador els atrapi. L’equip del jugador que aconsegueix portar la pilota al seu camp avançarà un con, així doncs l’altre equip retrocedirà un con i tornarem a col·locar la pilota al con d’entremig dels dos equips. Guanya l’equip que fa retrocedir a l’altre fins que aquest no tingui cap con on posar-se (és a dir, s’acabi la fila de cons).

Material: cons o quelcom similar i una pilota.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Drac

Unitats: LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Millorar la confiança i cohesió de grup.

Desenvolupament:  unes vuit persones d’un mateix grup van agafades per la cintura. El “cap” del drac, és a dir, el primer de la filera, ha d’intentar tocar la “cua” de l’animal, és a dir, l’últim company. El “cos”, que correspon a la resta de nens que hi ha al mig, ha d’ajudar la cua a escapar.

Material: no requereix material.

 

Duel a cinc metres

Unitats: CiF, LliD i RiNG

Objectius:

–       Treballar l’atenció i la velocitat.

Desenvolupament: Dos equips. Es numeren i es col·loquen a uns deu metres cara a cara. A la mateixa distància dels uns i dels altres hi haurà un globus d’aigua per cada equip dins d´un cercle. Quan el monitor digui un número, qui tingui el número sortirà corrent fins a agafar el globus del cercle i llançar-lo contra el rival del mateix número. No val sortir del cercle per llançar el globus. No hi haurà eliminats, només xops i menys xops.

Material: globus d’aigua, quelcom per delimitar el cercle.

Font: http://www.xtec.cat/~jroca222/j_aigua.htm

 

E

El gat i la rata

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Estar atent.

Desenvolupament: es fa una rotllana. A un nen se li dóna una pilota gran que farà de gat. A un altre nen cinc posicions més a la dreta se li dóna la pilota petita que farà de rata. A un crit, el gat (la pilota gran) passant de mà en mà ha d’intentar agafar la rata (la pilota petita) que també anirà circulant.

Material: no requereix material.

Font: http://www.jouscout.com

El petó

TÍTOL El joc del petó
TIPUS d’activitat (joc, raid, vetllada…) Altres jocs
UNITATs R/NG, P/C, T i Caps
OBJECTIUS Crear vincle
MATERIAL No necessita material
FONT (AEiG) AEiG Cavall Bernat
DESENVOLUPAMENT

Es demanen dos voluntaris (a poder ser noi i noia) i cada un es col·loca a una punta diferent del camp. L’objectiu d’aquesta parella és trobar-se i fer-se un petó/abraçada. L’objectiu de la resta del grup és aturar-los perquè no puguin aconseguir el seu objectiu

El poble dorm/ el llop

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Aprendre a raonar.

Desenvolupament: primer cal definir una persona que serà el moderador, aquesta persona serà la que cedirà la paraula a la resta de membres, i qui portarà la partida. aquest moderador pot ser fix per tot el joc, o anar-se canviant els papers amb la resta dels companys. En aquest Joc es repartirà paperets (mirar la taula dels papers), un per cadascú, i la persona haurà de fer d’actor segons sigui el que marqui al paper. Es començarà el joc amb una petita descripció que cadascú haurà de fer de si mateix, per convèncer a la resta de que ell no és l’assassí… el policia, no pot dir que era policia fins al final del joc. Després de fer la primera presentació es pot optar per que cadascú digui la seva de qui pensa que és l’assassí, però serà a títol informatiu perquè tothom sàpiga més o menys el que han pensat la resta. En aquest punt s’inicia la primera ronda, el moderador demana a tots que es tapin els ulls, (i tothom se suposa que li fa cas) mentre tothom té els ulls tancats, el moderador pregunta qui és l’assassí, i aquest respon amb un gest molt dèbil amb la mà, per evitar fer sorolls, i se li permet obrir el sulls. l’assassí senyalarà a algú amb el dit, i un cop s’hagin entès amb la persona matada ell i el moderador l’assassí es tornarà a tapar els ulls, i es quedarà com abans. Tot seguit (en cas d’haver-n’hi) es demana al llop que es destapi els ulls i que aquest senyali a la seva víctima, el moderador un cop hagi entès de qui es tracta, l’hi dirà que molt bé i que ja es pot tapar els ulls altra vegada. Seguirem per el policia, que es demanarà que es destapi els ulls, i que senyali a una persona que pensi que és l’assassí, si l’ha endevinat el moderador li dirà que si amb el cap (sense fer sorolls) i si no , doncs l’hi dirà que no. En cas d’existir un inspector, es repeteix el procés del policia, demanant que l’inspector doni senyals de vida i pregunti si algú és l’assassí. Acabades les rondes de preguntes, es poden destapar les mans, i el moderador explica qui ha mort aquella nit.

Ara els participants hauran de dir de qui sospiten i per què, intentant convèncer la resta de gent, de que ha fet l’elecció encertada. Cadascú donarà un bot a qui cregui que és l’assassí, i per majoria, si algú queda escollit se’l matarà per ‘decisió popular’. La persona que van a matar, pot en última instància explicar els seus motius de per que no és ell el dolent. En cas d’empat o de deliberacions molt llargues es pot optar per tornar-se a tapar els ulls sense que el poble mati a ningú. En cas de que el poble mati al policia (o el inspector) el moderador dirà a tothom que s’acaben de carregar al seu protector, i en cas de trobar al assassí, (i al llop, si correspon) es dirà que s’ha matat al dolent… si el poble mata a tots els dolents abans que ells els matin al poble sencer, haurà guanyat, i si al final només queda els dolents guanyaran ells. Els morts tenen dos opcions, seguir jugant, i llavors es pot optar per exemple que el seu vot valgui menys, igual o que no puguin votar… o deixar la partida i poder tenir els ulls oberts mentre el moderador fa les preguntes. En aquest cas ja no podran tornar a participar fins acabada la partida.

Material: el necessari per fer els paperets, però si ja coneixeu el joc podeu dir-los a cau d’orella de cada nen/a i us estalvieu fer-los.

Font: http://www.lechuweb.com/lechucky/jocs/assassi.htm

Empresaris, riu i peixos (joc de nit)

Unitats: LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a moure’s per l’espai de nit.

Desenvolupament:  tres grups: els empresaris, el riu i els peixos. Els empresaris contaminen el riu, el riu als peixos i els peixos als empresaris. Comença parant una persona (per exemple de l’equip dels empresaris), llavors, aquest ha d’aconseguir passar l’objecte contaminant (tros de xurro de piscina) a un membre del grup que els pertoqui (en aquest cas, el riu). La persona que té el xurro ha d’empaitar el grup pertinent, i si toca a una persona, us heu de posar a una distància de 5 metres i llençar el xurro. Si el toqueu, l’altre es queda l’objecte contaminant.

Per fer-lo més dinàmic quan es comença, enlloc de parar només una persona, poden parar-ne una de cada equip.

Material:

–          Xurro de piscina (o quelcom distintiu per tal que tothom sàpiga qui està contaminat).

–          Gomets de 3 colors diferents per diferenciar els equips (o bé, cada equip pot posar-se el fulard de manera diferent).

Font: AEiG Antoni Gaudí.

Escoltisme (jocs adaptats)

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre conceptes de l’Escoltisme i l’agrupament al qual pertanys de manera dinàmica.

Desenvolupament:

Tots els jocs es poden adaptar si es vol, aquí en posem alguns exemples:

 1. La Llei Escolta: jugarem a la bandera, 2 equips (les lleis tallades per la meitat, les 10 primeres meitats per un equip, i les altres 10, l’altre. Quan 2 persones de diferent equip es trobin, es farà lluita de galls/granotes).
 2. Unitat, lemes i camises: cada nen és una cosa diferent (ex: un nen és groga, un altre nen és castor i un altre fem servei) i s’han d’ajuntar totes les d’una mateixa unitat (s’han de trobar el “groc” amb el “llops i daines” i el “tant com puc”). Però no poden parlar.
 3. Posem ordre! Els nens s’hauran d’ordenar per edat d’alt d’un banc sense caure, i no poden parlar. Després 2 reflexions: recordem que els amics s’ajuden per no caure; i l’altra, que diguin les franges d’edat de cada unitat.
 4. Roda de l’Escoltisme: separem els nens diferents grups. Es tira un dau i l’equip que ha tret el número més alt començarà girant la roda. Es farà una pregunta relacionada amb l’escoltisme (que prèviament haurem preparat) si l’endevinen tenen 1 punt, sinó hauran de passar una prova (Les proves poden ser: inflar un globus amb els ulls tancats, aguantar un got al cap, aguantar amb posició de fer “caca” i aguantar unes pinces obertes amb dos dits). Si supera la prova, és a dir, aguanta 30 segons o 1 minut,  aconseguiran el punt. En funció de la unitat i del què vulguem que els nens aprenguin, podem fer la roda d’una manera o altra. Per exemple: podem posar 4 colors a la roda i que cada un signifiqui una cosa (preguntes del nostre agrupament, preguntes de la llei escolta, de les unitats i de l’origen del moviment). D’altra banda, també es pot fer que cada part de la roda sigui  un tipus de prova, i que els nens hagin de respondre la pregunta superant la prova (amb mímica, dibuixant amb la mà dolenta/amb els ulls tancats, amb la boca plena de cacau en pols…).Sinó, les preguntes poden estar barrejades i que la roda només sigui per escollir un tipus de prova en cas de penyora.
 5. Explicar la promesa. Després fer que escriguin 4 preguntes de reflexió per a la promesa, i que ho pensin durant la setmana.

Material: tisores, cartolines amb la llei escolta, llibreta i llapis, i la roda de l’escoltisme amb el què decidim utilitzar (dau, cacau en pols, pinces, pissarra i guix, globus, …)

Font: Farcell.

Escoltisme en evolució

Unitats: LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre l’ordre i els colors de les unitats.

Desenvolupament: es reparteixen als nens diferents cartolines o similar amb els colors de les diferents unitats, incloent el color lila dels caps d’agrupament. L’objectiu de cada nen és arribar a l’esglaó més alt, el de cap d’agrupament, i poder-lo mantenir. Per això han d’anar buscant als altres i fent guerra de fulards. El que guanya la guerra de fulards té dret a veure quin color té l’altre sense haver-li d’ensenyar el seu, si li interessa perquè el fa pujar d’esglaó li canvia, si no li interessa res. En el cas que tinguin el mateix color tots 2 junts van a buscar a la base el color del següent esglaó i tots dos junts pugen d’unitat. El joc acaba quan les persones que tenen els únics 2 colors liles s’enfronten.

Material: cartolines dels colors de les unitats.

Font: AEiG Antoni Gaudí.

Espacial de la NASA

Unitats: PiC, trucs i caps.

Objectius:

–          Aprendre a raonar.

Desenvolupament:el mòdul lunar ha fet un aterratge en catàstrofe a la Lluna. I has de tornar a la nau espacial, que es troba a 200 milles de la cara il·luminada de la Lluna. L’allunatge catastròfic ha avariat totalment el mòdul lunar. L’única possibilitat de salvació per a la seva tripulació és poder arribar a la nau espacial. De l’equip instrumental, només han quedat il·lesos 15 aparells.

Ara has de triar els aparells que són més importants per a poder realitzar les 200 milles que et separen de la nau espacial.

MATERIAL IND GRUP Dif
Llumins
Aliments concentrats
25m de corda de niló
Aparell portàtil de calefacció
Dues pistoles del 45
Llet en pols
Dues bombones d’oxigen
Un atles del cel
Una canoa autoinflable de salvament
Brúixola
Roba de paracaigudes
5 bidons d’aigua
Bengales de senyals
Farmaciola d’urgències amb xeringues
Receptor emissor d’ona ultra curta

 

 

SOLUCIÓ:

MATERIAL IND GRUP Dif
Llumins 14 14 14
Aliments concentrats 3 3 4
25m de corda de niló 5 4 5
Aparell portàtil de calefacció 12 13 12
Dues pistoles del 45 11 15 15
Llet en pols 7 7 11
Dues bombones d’oxigen 1 1 1
Un atles del cel 13 12 13
Una canoa autoinflable de salvament 10 11 6
Brúixola 15 10 3
Roba de paracaigudes 9 9 7
5 bidons d’aigua 2 2 2
Bengales de senyals 6 5 9
Farmaciola d’urgències amb xeringues 4 8 10
Receptor emissor d’ona ultra curta 8 6 8

 

Estira i arronsa

Unitats: RiNg, PiC, Trucs i caps.

Objectius:

–          Fomentar la confiança del grup.

Desenvolupament: 2 equips; una línia al mig del camp els delimita. Objectiu: aconseguir que el nombre màxim de persones passi al teu equip estirant-los sense passar la línia. L’altre equip té el mateix objectiu, així que si t’estiren fins al seu equip passes a formar part de l’altre.

Variant estira i arronsa al quadrat:  El mateix però delimitant el terreny amb 4 petits quadrats; tothom juga contra tothom (les persones es toquen, tenen poc espai).

Material: quelcom per delimitar el camp.

 

Estirada de corda (joc tradicional)

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

–          Cooperar.

Desenvolupament: els participants fan dos grups. Cada equip es col·loca a una banda de la corda que està separada per un mocador que s’ha lligat al mig. A terra, a la meitat del camp de joc, es traça una línia. Comença el joc tibant fort la corda, de tal forma que l’equip que tingui més força ha d’aconseguir fer xafar la línia al primer participant de l’equip contrari. És un joc tradicional que podeu veure jugar a Ascó durant la Festa de Sant Antoni, el 17 de gener, i a Riba-roja d’Ebre el dia de l’ermita, el Dilluns de Pasqua). Normalment es juga homes casats contra solters i també dones casades contra solteres. A vegades, també, es fa homes contra dones!

Material: una corda gruixuda, de 20 metres de llargada i un mocador que es lliga a la meitat de la corda.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

 

Estrebada

Unitats: CiF, LliD, RiNG i PiC.

Objectius:

–          Treball en equip

Desenvolupament: es fan dos equips i es formarà una rotllana intercalant els jugadors dels dos equips,i estaran agafats de la mà. Al centre de la rotllana es col·locarà un con o quelcom similar. Hauran de tibar per fer que un jugador de l’equip contrari acabi tocant el con, qui el toca perd.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

F

Far (joc de nit)

Unitats: CiF, LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Perdre la por a la foscor.

–          Aprendre a moure’s per l’espai de nit.

Desenvolupament:  (amb lots). Hi ha un nen/cap que fa de pedra i està arronsat al terra. Un altre nen para i té un lot. Aquest  compta fins a 10, i mentrestant la resta de participants han de passar del lloc on eren (comencen al mateix lloc que la persona que para) a amagar-se darrere la pedra. Quan qui para ha comptat fins a 10, enfoca amb el lot amb l’objectiu d’identificar tots els que hi ha amagats darrere la pedra, a mesura que els va identificant aquests es van convertint en pedres i es posen en línia amb l’altra persona que fa de pedra. es va repetint la jugada tantes vegades com faci falta per a eliminar a tothom.

Material: un lot.

Font: AEiG Antoni Gaudí.

Ferradura (joc tradicional)

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

–          Practicar la punteria.

Desenvolupament: per a jugar-hi s’ha de plantar una vara de ferro a terra i traçar al seu voltant una circumferència de 50 o 60 centímetres de diàmetre. Cada jugador té entre 3 i 5 ferradures. Des d’una distància d’un parell de metres les han de tirar intentant que es quedin agafades a la vara o, si més no, que quedin dintre de la rotllana.

Abans, quan hi havia més cavalls i matxos, s’hi jugava més. Avui no és gaire habitual veure-hi jugar.

Material: tres o més ferradures i una vara de ferro de dos pams.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Figa

Unitats: totes.

Objectius:

–          Crear cohesió de grup.

Desenvolupament: una persona s’estira al terra amb els ulls tapats. Seguidament se li estira una altra persona a sobre, i consisteix en què el primer nen, endevini qui té a sobre. Si l’endevina, el jugador 2 serà qui pararà, però si no l’endevina i diu el nom d’un nen equivocat, aquest també es col·loca a sobre dels altres 2, i així fins que el Jugador 1 l’endevini o fins que digui “figa!!” quan no pugui aguantar més.

Material: un fulard per tapar els ulls a la persona que està a sota.

 

Fulard tronk

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Moure el tronc fuetejant.

Desenvolupament: es  dibuixa un cercle al terra. S’ha de fuetejar amb el fulard un tronc perquè aquest entri dins del cercle.

Material:

–          Quelcom per delimitar el cercle (guix, farina, corda…).

–          Fulards.

–          Tronc.

Font: AEiG Pare Claret – Solsona.

 

Futbol lligat

Unitats: CiF, LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Fomentar el treball en equip.

Desenvolupament: és una divertida adaptació del popular joc del futbol en què l’element competitiu perd molta importància. Es fan dos equips. Cadascun d’aquests tria un porter; la resta s’agrupa per parelles i s’agafen de les mans. Una parella de cada equip es col·loca al centre del camp per tal de posar en joc les dues pilotes amb què es jugarà el partit.
Les parelles han de marcar gol a la porteria de l’equip contrari. Abans de fer-ho, han de tocar la pilota tots dos jugadors. Si una parella té la pilota i una altra la toca, hauran de tornar a tocar-la tots dos abans de xutar a gol. Si no ho fan, es concedeix el gol a l’altre equip.

Material: 2 pilotes de futbol, i quelcom per marcar el camp i les porteries.

Font: Jocs Cooperatius, FoCa Demarcació de la Catalunya Central 2011-12.

Futbol-vòlei

Unitats: a partir de LliD o RiNg.

Objectius:

–          Millorar la coordinació dels peus.

–          Adonar-se de que tots els jocs/esports es poden versionar.

Desenvolupament:  igual que el vòlei però jugant amb els peus. No podem xutar la pilota gaire fort perquè les pilotes de vòlei s’espatllen.

Material: pilota tova o de vòlei.

Futbol xinès

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar la concentració, la destresa i coordinació dels infants.

Desenvolupament: ens col·loquem tots en rotllana amb les cames obertes, sense deixar espais, és a dir, que els nostres peus toquin els peus dels jugadors de la nostra dreta i esquerra. Juguem tots contra tots, i l’objectiu consisteix en fer passar la pilota per sota les cames dels altres jugadors. Però no s’hi val agafar la pilota, tal com et t’arriba l’has de picar. Quan fan un gol a un jugador aquest es posa d’esquena, si mentre està d’esquena aconsegueix fer gol a un altre jugador, pot tornar-se a posar de cara, però si li fan un altre gol a ell, queda eliminat. Així doncs el cercle es va fent més petit. Per impedir que et facin gols has d’utilitzar les mans (ja que no pots moure les cames!

Material: una pilota o dues en funció de l’edat dels jugadors i de la grandària del grup.

Futbolí (futbol assegut)

Unitats: totes.

Objectius:

–           Treballar en equip.

–          Millorar la coordinació motora.

Desenvolupament: es fan dos equips i es marca un camp i les portaries. Llavors és col·loquen els diferents jugadors asseguts al camp (com en les posicions normals de futbol però asseguts). Es tira la pilota i l’objectiu és marcar gols a la portaria contrària però els jugadors no poden moure’s de la seva posició i han de jugar amb les mans passant-se la pilota.

Material: una pilota.

Futbolí humà

Unitats: RiNg, PiC i Trucs.

Objectius:

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: es fan dos equips equitatius, i es delimita un camp i dues portaries. Col·loquem els jugadors en les posicions dels futbolins de veritat. Cada línia de jugadors haurà d’aguantar un tronc, no podran deixar-se anar i només podran moure’s una mica en lateral (i moure el peu endavant per xutar). Guanya qui fa més gols!

Material:

–          Troncs o quelcom similar.

–          Una pilota.

 

G

Gallina i pollets

Unitats: CiF, LLiD i RinG.

Objectius:

–          Aprendre a escoltar.

Desenvolupament:  repartim els nens en diferents grups (en funció del nombre de nens).  Cada grup és un animal: Gallina, lleó, llop, ruc, gos…Tothom porta els ulls tapats. Una persona del grup farà de mare i haurà d’anar fent el so de l’animal, però no es pot moure. La resta del grup seran els fills que no poden fer soroll, però es mouen per trobar la mare.

Material: quelcom per tapar-se els ulls (fulards).

Gallineta cega

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre a identificar els companys.

–          Prendre consciència del tacte i del cos.

Desenvolupament: es tracta de reconèixer una persona del cercle pel tacte. Tots els nens es col·loquen en cercle, agafats de les mans menys la “gallineta cega” que es troba al centre i amb els ulls tapats. Després de tres voltes sobre si mateixa, es dirigirà cap a qualsevol del cercle i li palparà la cara per tal de reconèixer-lo. Si ho aconsegueix intercanviaran els papers. El grup  es pot desplaçar per tal d’impedir que la gallineta l’atrapi, però no val deixar-se anar les mans. Cal evitar que estiguin molta estona amb els ulls tapats.

Material: mocador per tapar els ulls.

 

Gerres

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Millorar l’atenció.

–          Treballar el joc net.

Desenvolupament: tots els participants es col·loquen formant una rotllana i per parelles agafats del bracet. Hi ha dos jugadors que queden fora de la rotllana perquè un és el que atrapa i l’altre el que s’escapa. Si el que atrapa aconsegueix tocar a l’altre s’intercanvien els rols. Quan el que s’escapa ja està cansat de córrer pot agafar-se a una de les parelles; llavors el que queda a l’altre extrem s’ha d’escapar del que atrapa.

Una altra versió del joc es pot fer intercanviant els rols, és a dir, quan el que s’escapa “s’enganxa” a una parella, el de l’altre extrem passa a ser el que atrapa i el que atrapava ara s’ha d’escapar.

Material: no requereix material.

Girar la truita

Unitats: PiC, Trucs i Caps.

Objectius:

–          Treballar la confiança en el grup.

Desenvolupament: ens col·loquem en rotllana, amb les cames separades però els cossos ben junts, ajuntem els caps (que no quedi cap forat a dalt). Les persones que no s’han col·locat dins el cercle, han de saltar  sobre les persones del cercle, travessar-lo (per sobre), baixar per l’altra banda  i quedar-se entre les cames de la persona corresponent de la rotllana en posició d’estar fent el pont, però agafant-se amb els braços a les cames del jugador. Quan totes les persones que estaven fora de la rotllana ho han fet. Totes els participants: els de la rotllana i els que han quedat com fent el pont, comencen a saltar girant una mica.

Material: no requereix material.

 

Globus (jocs varis)

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Estar atent i millorar la coordinació.

Desenvolupament:

Joc 1: Aquest jos s’ha de fer en un lloc tancat i sense corrent d’aire. S’agafen tres globus per persona i es tiren enlaire, i s’intenta que CAP no caigui a terra.

Joc 2: El “tren dels globus”. Es fa un tren o cuc de persones; tots els nens i nenes es posen en fila i entre cada nen i nena hi ha un globus, que només es pot aguantar per l’esquena del de davant i per la panxa del de darrere. Tothom ha de fer el que faci el de davant.

 Joc 3: “Abraçada explosiva”. Es posa un globus dins la samarreta, en contacte amb la panxa, i s’abraça amb força a una altra persona que també porti un globus dins la samarreta per aconseguir que els globus esclatin.

Joc 4: Tothom té un globus, i s’ha d’aconseguir fer-lo esclatar assentant-s’hi a sobre.

Joc 5: Es lliga el globus a un cordill, i el cordill al peu. Es tracta de fer petar els globus dels altres xafant-los, però intentar que no et xafin el teu!

 Joc 6: Guerra de globus: picar amb els globus però evitant de fer mal.

 Joc 7: Es fan equips. Cada equip té un nombre limitat de globus. L’objectiu del joc és que no et petin el teu globus però aconseguir petar els dels altres equips. Quan a un nen se li peta el globus tornar a la seva base i el reemplaça per un altre del que tinguin allà. Si un equip es queda sense globus ha perdut. Es juga en un bosc o similar, perquè els nens i nenes es puguin amagar.

 

Material: globus.

 

Globus d’aigua al coll

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–       Millorar la confiança entre els infants de la unitat.

–       Aprendre a treballar en equip.

Desenvolupament: Per parelles han de transportar per un petit circuit globus d’aigua amb l´ajuda de la barbeta i el pit.

Material: globus d’aigua

Font: http://www.xtec.cat/~jroca222/j_aigua.htm

 

Gnoms

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre a cuidar el bosc i compartir.

Desenvolupament: a casa seva reben una carta on diu que si volen conèixer el món dels gnoms. A través d’unes pistes els nens troben una poció i la beuen per tal de transformar-se en gnoms. Ens fem un barret de gnom i un cinturó de macarrons. A partir d’aquest moment hem de conèixer on viuen els gnoms, hem de conèixer el bosc, la manera de viure (compartir, ser senzills, viure amb allò necessari- igual que un campament) i les seves professions. Cada nen ha de conèixer quina es la seva professió com a gnom i cada activitat està lligada amb un tipus de professió i al final es donarà un reconeixement d’aquesta professió amb una franja daurada que  es posarà al cap. Hi ha un reconeixement per a cada nen/a.

Material: cartolines, fil, macarrons…

Font: el Rebost.

Guineus, gallines i serps

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Distribuir-se per l’espai.

–          Estar atent.

Desenvolupament: hi ha tres equips, cada equip ha de perseguir a un altre equip i alhora cada equip és perseguit per un altre. I han d’aconseguir atrapar tots els de l’equip que persegueixen primers per guanyar. Si t’atrapen has d’anar a la seva “casa” i fins que no et xoqui la mà un jugador del teu equip no et pots salvar.

Material: no en requereix.

Guerra de cançons

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Treballar la memòria i agilitat mental.

Desenvolupament:  es fan dos equips. I alguna persona neutral ha de dir una paraula, per exemple “love”. Llavors, cada equip té 30 segons per preparar-se les cançons que sàpiguen que tinguin aquesta paraula. El primer equip n’ha de cantar una on hi surti la paraula, i el segon equip una altra…i així consecutivament fins que un equip no sap més cançons que tinguin aquella paraula. I es fa amb diferents paraules.

Material: no requereix material.

 

H

I

Indis i americans (indis i vaquers)

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar la punteria i la velocitat.

Desenvolupament: un equip són els indis i l’altre els vaquers. Dins d’un cercle es col·loquen tantes pilotes com membres d’un equip. Quan el professor crida el nom d’un equip, aquest surt corrent, mentre que l’altre equip entra dins del cercle, agafa les pilotes i les tira contra els membres de l’equip que corre. Cada impacte és un punt.

Material: una pilota.

 

Inquilí

Unitats: CiF i LliD

Objectius:

–          Millorar l’atenció i la velocitat de reacció.

Desenvolupament: es faran grups de 3 persones. Dues d’aquestes persones s’agafaran de les mans i el tercer s’haurà de posar entremig. Els jugadors que s’agafen les mans són les parets, i el del mig, l’inquilí. Per tant, l’inquilí estarà col·locat mirant a una de les dues parets, aquesta serà la de davant, i l’altre la del darrere. Tots els trios estaran repartits pel camp. Quan un Cap cridi “inquilí” els inquilins de tots els grups s’hauran de canviar de lloc; quan digui “paret del davant” s’hauran de canviar les parets del davant, i així consecutivament. Els últims poden tenir penyora.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

J

K

Kiss me

Unitats: totes.

Objectius:

–          Millorar la confiança entre gèneres.

Desenvolupament: els participants estan asseguts en una rotllana de manera intercalada (noi-noia). Als nois se’ls dóna un número a cada un i a les noies una lletra. Un dels jugadors es col·loca assegut al mig de la rotllana i diu una lletra i  un número, per exemple F5. Llavors si el que hi ha la mig és un NOI, la noia F li ha de fer un petó i el noi 5 ho ha d’intentar impedir fent-li un petó a la noia F. Ara bé, si al mig hi ha una NOIA és al revés. El que perd es queda al mig i així es continua jugant. Habitualment  a aquest joc s’hi juga en versió tot s’hi val, procureu doncs tenir apunt una farmaciola ben plena!!

Variant: aquest joc també es pot utilitzar  com a joc de coneixença,  utilitzant els noms dels jugadors en comptes de lletres i números. És un joc on hi ha bastant contacte.

Material:  no requereix material.

 

L

L’illa s’encongeix a dalt de la cadira

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: col·loquem unes quantes cadires de costat o en rotllana. Quan diguem “ja” ,o bé, es pari la música (si n’hi ha), tothom ha de pujar a dalt de les cadires. Cada cop es treu una cadira, i per tant els nens i nenes estaran més junts. La idea és que no poden caure ja que el terra és el mar i hi ha cocodrils, i per tant, tots s’han d’ajudar per poder “salvar-se”.

Material: cadires.

 

L’última lletra parla

Unitats: CiF, LliD i RiNG.

Objectius:

–          Millorar l’atenció

Desenvolupament: jugadors col·locats en rotllana asseguts, un jugador tindrà una pilota. El jugador que té la pilota diu una paraula i passa la pilota a un altre jugador, aquest segon jugador haurà de dir una paraula que comenci per la lletra que acabava l’anterior (ROBA- ÀNEC), i així consecutivament. Els jugadors que tardin en respondre o s’equivoquin, s’eliminen.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Les cols, les ovelles i els llop

TÍTOL Les cols, les ovelles i els llops
TIPUS d’activitat (joc, raid, vetllada…) Joc de nit
UNITATs LL/D, R/NG
OBJECTIUS – Crear vincles entre els diferents participants.
MATERIAL No es necessita material
FONT (AEiG) AEiG Cavall Bernat
DESENVOLUPAMENT

Es crearan 3 grups:

– les cols

– les ovelles

– els llops

Les cols es posen al centre del camp i assegudes al terra agafades entre elles. Les ovelles a un extrem del camp i els llops a l’altre. L’objectiu de les cols és ser col sempre. L’objectiu de les ovelles és “menjar” cols. L’objectiu dels llops és “menjar-se” a les ovelles.

Al senyal del cap, les ovelles surten corrent cap al centre del camp a buscar cols. La manera de menjar-se-les és arrencant-les de terra (com l’arranca cebes). Quan el cap ho trobi convenient, fa un senyal als llops i ells comencen a córrer cap al centre del camp a buscar les ovelles. Si abans de que arribin els llops les ovelles han aconseguit arrencar una col del terra, aquesta es converteix en ovella. També cal tenir en compte però, que un cop els llops comencen a córrer, les ovelles poden tornar a “casa” quan elles vulguin, no abans. Si arriben a casa sense que les pilli cap llop, segueixen sent ovelles. El joc s’acaba quan no hi ha ovelles, doncs els llops no es mengen les cols o quan les ovelles s’han menjat totes les cols.

Llana

Unitats: totes.

Objectius:

–          Conèixer els membres dels grups.

Desenvolupament: tenim un cabdell, el passem a una persona i ens presentem, ens quedem una punta del cabdell, i així tothom fins que sembla una teranyina, llavors es fa al revés i es desfà la teranyina.

Material: un cabdell de llana.

Llençol

Unitats: totes.

Objectius:

–          Aprendre’s el nom de les persones d’un grup.

–          Relacionar-se amb el grup.

Desenvolupament: es divideix als participants en dos grups. Cada grup es posa en fila al davant del llençol (un per cada banda) de manera que els jugadors de diferent equip estan cara a cara però no es veuen amb el llençol. Al baixar-se el llençol, les persones que es veuen (es a dir els primers de la filera) han de dir el nom de la persona que veuen, abans que ho digui l’altre. Qui trigui més queda eliminat. Guanya el grup que mes participants tingui al final de la ronda.

Material: un llençol, tovallola…

Font: el Rebost.

Llençol que tapa (d’aigua)

Unitats: LliD, RiNG i PiC.

Objectius:

–       Treballar l’atenció.

–       Fomentar el treball en equip.

Desenvolupament: Hi ha un camp dividit en dos. Al centre hi haurà un llençol que no permetrà veure l´altre costat del camp. Cada nen tindrà un globus d´aigua d´un determinat color, un color per cada equip. D´un en un aniran tirant els globus a l´altre costat amb l´intenció de fer-los explotar. La missió dels equips és aconseguir que no explotin els globus al seu camp i recuperar el màxim nº de globus del color de l´equip contrari. Guanya l´equip que quan acabin de llençar els globus tots els nens té més globus de l´equip contrari.

Material: globus d’aigua i llençol.

Font: http://www.xtec.cat/~jroca222/j_aigua.htm

 

Llibre màgic

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Perdre la vergonya.

–          Fomentar la imaginació, la creativitat i la interpretació.

–          Millorar l’atenció dels nens.

Desenvolupament: és un joc de gestos. El llibre màgic és un lloc imaginari al centre de la rotllana dels jugadors. Cada jugador, per torn, va al centre del llibre i en treu alguna cosa. Tot seguit, simula una activitat relacionada amb l’objecte que ha triat. Per exemple, si un jugador imagina que treu una raqueta, simula que està jugant a tennis.

Els que endevinen el simulacre i l’objecte poden  anar al centre i acompanyar el jugador. No es diu ni una paraula. Aleshores el jugador els pregunta si han endevinat l’objecte correctament. En cas afirmatiu, tots tornen al cercle i un altre jugador treu alguna cosa del llibre. El joc continua fins que tots han exhaurit el seu torn. Per facilitar la participació, els monitors poden posar dins d’un sac una sèrie de targetes amb les activitats a imitar.

Material: targetes amb les activitats a imitar (si es vol).

M

Maduixes i cireres

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Desenvolupar-se en l’espai.

–          Treballar l’agilitat i els reflexos.

Desenvolupament:  2 equips col·locats com quan juguem al mocador, un infant de l’equip de les maduixes anirà amb els altres, aquests pararan la mà, la maduixa tocarà una mà i s’haurà d’escapar, i la cirera que ha estat tocada l’haurà de perseguir.

Material: no requereix material.

Marees

Unitats: CiF, LliD, RiNg, i PiC (depèn molt del grup de nens).

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Millorar la confiança i cohesió de grup.

Desenvolupament: tots els nens han d’estar ajaguts bocaterrosa capitulats. Una persona s’ajau damunt dels cossos i perpendicularment a aquests. La finalitat és fer-la passar a l’altra punta mitjançant moviments ondulatoris amb el cos. Es pot seguir un ritme musical o cantar una cançó. El que passa a l’altre costat ocupa l’últim lloc de la catifa humana.

Material: no requereix material.

 

Matar el capo (joc de nit)

Unitat: focaires, podeu intentar adaptar-lo a les vostres unitats!

Objectius:

–          Augmentar la confiança i coneixença del grup.

–          Millorar el treball en equip.

–          Planejar estratègies.

–          Crear una dinàmica de distensió pels focaires.

 

Desenvolupament: es divideix a tothom en grups de famílies(colors). L’objectiu del joc és matar al capo de la família enemiga. Cada família té un capo concret a matar i és perseguida per una altra família (fent un cercle d’enemistats). A més, cada família tindrà dues famílies neutrals, amb qui podrà decidir (això ha de sortir d’ells) si s’hi vol aliar o no.

Per a matar el capo, necessiten tenir com a mínim una arma, que els hi donaran els formadors un cop hagin aconseguit 10 vides de la seva família objectiu (10 vides = 1 arma).

Dinàmica del joc:

Vides: cada persona portarà un macarró (pintat amb el color de la seva família) amagat a una

part del cos (en cap forat corporal). És necessària per a poder matar a una altra persona i si la

perden, n’hauran d’anar a buscar una altra als formadors.

Rols: cada jugador té una cartolina del seu color que portarà doblegada i penjant del coll.

En ella hi diu la família a qui ataquen i s’hi explica el seu rol, que dóna algun avantatge i/o

inconvenient. En començar un combat s’ensenya quin rol es té.

Com s’aconsegueix l’arma: per aconseguir una arma han d’aconseguir 10 vides i, un cop les tenen, les han de dur als formadors. L’arma és personal i intransferible, és a dir, qui porta els 10 macarrons és qui es farà responsable de l’arma (els formadors s’apuntaran el nom de qui té l’arma perquè no puguin fer trampes) i només ell/a podrà matar el capo. S’ha de dur en un lloc visible.

Com es maten per aconseguir vides: s’inicia un combat quan es toca algú d’un altre grup i, abans de començar a registrar, la persona atacant ha de mostrar el seu macarró, conforme està viu. Hi ha dos tipus de combats:

 1. Si són famílies enemigues, la persona atacant pot buscar directament el macarró. El temps de registrament dependrà del rol de cadascú (per defecte, són 20 segons).
 2. Si són famílies neutrals, han de jugar a pedra-paper-tisores. Qui guanya té el dret de registrar a l’altre. El temps també depèn del rol de cadascú.

Com es mata el capo: un cop aconseguida l’arma, hauran de trobar el capo de la seva família objectiu (el capo es pot moure). En aquest cas, no cal que busquin cap macarró, el maten només tocant-lo. Qui el desafia li ha de mostrar l’arma i la seva vida.

Llista de rols:

 1. Capos: t’has d’amagar (pots anar canviant de lloc). No pots matar a ningú. Et maten si et toca un membre de la família enemiga que porta una arma.
 2. Bambino: pots registrar però mai et poden treure el macarró. Tampoc pots portar arma.
 3. Enamoratti: no pots matar ni ser mort per altres enamoratti i, si us trobeu, us heu de fer un petó. La resta tenen 20s per a registrar-te.
 4. Guardiani: quan t’ataquen, els enemics tenen la meitat de temps per registrar-te (10s).
 5. Mamma: pots portar 2 macarrons. Tenen 20s per a registrar-te.
 6. Siccario: pots registrar a les famílies neutrals directament; només has de fer pedra-papers –tisores contra els seus sicaris. Tenen 20s per a registrar-te.
 7. Tirattore: tens 10 segons més per registrar les teves víctimes (30s).

Font: jocs Fo.Ca 09-10, Demarcació de la Catalunya Central

Matar conills

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar la punteria i l’agilitat.

Desenvolupament: és un joc de córrer on competeix tothom contra tothom. Comença quan un cap tira la pilota enlaire, llavors algun participant ha d’agafar-la. Qui l’agafi, pot fer tres passes i tirar la pilota intentant tocar algú. Si el toca sense que la pilota hagués votat al terra, aquest queda mort, però si l’altre agafa la pilota al vol es mor la persona que ha tirat la pilota. Quan maten a la persona que t’ha matat, ressuscites.

Variants: es pot fer que els morts vagin a la presó, és a dir, que s’apartin del terreny de joc i s’esperin a una voreta. D’altra banda també es pot fer que quan maten a algun jugador, aquest s’assegui a terra, i que si agafa alguna pilota i la passa a un altre mort (que també estarà assegut), es salven.

Material: una pilota.

Mocador

Unitats: totes, en funció del grup.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Fomentar el joc net.

Desenvolupament: es fan dos equips, cada un d’ells es numeren donant a cadascú un o més números depenent de quin sigui l’últim número, es posen cada equip en un costat diferent i s’alineen els membres de cada equip un al costat de l’altre. Un cap es col·loca entre els dos grups i subjecta un mocador i diu un número dels que han repartit als equips. Els dos nens que tenen el número surten corrent cap al mocador e intenten agafar-lo, qui l’agafi primer correrà cap al seu costat intentant que el seu rival no l’atrapi, si l’atrapa queda eliminat, i si el que ha agafat el mocador arriba a la línia del seu equip sense que el contrari l’agafi, queda eliminat el contrari, també s’elimina algú en el moment que un dels participants de l’equip que ha estat cridat, traspassi la línia imaginaria que hi ha davant del cap, línia situada enmig dels dos equips. En el moment que s’elimina un dels companys de l’equip, el seu número s’ha de repartir entre la resta. Guanya l’equip que encara té algun membre.

Material: mocador.

Font: http://elsjocstradicionalscatalans.blogspot.com.es

Mocador borratxo

Unitats: totes.

Objectius:

–          Cohesió de grup.

Desenvolupament:  igual que el joc del mocador però quan es diu un número, les persones que han de sortir han de donar 10 voltes sobre si mateixes i sortir corrents a agafar el mocador.

Material: mocador/fulard.

Molinet

Unitats: RiNG, PiC i Trucs.

Objectius:

–          Treballar la confiança.

–          Aprendre a mesurar-se.

Desenvolupament: tots i totes col·locats en rotllana força junts i un participant al centre. El del centre, col·locarà la mà esquerra a la galta dreta amb el palmell cap a fora i anirà donant voltes per dins la rotllana. Amb l’altra mà s’ajuda i l’esquerra li queda de tal manera que li limita la vista. Seguidament, un dels jugadors de la rotllana li picarà a la mà esquerra, i el del centre ha d’endevinar qui l’ha picat, si no ho endevina continuarà al centre, i si ho endevina, el jugador que l’ha picat anirà al centre.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Mur de Berlín

Unitats: RiNg, PiC i trucs.

Objectius:

–          Cooperar amb el grup.

Desenvolupament: consisteix en posar un fil més alt q els participants i aquests han d’intentar travessar-lo per dalt ajudant-se.

Material: un cordill.

Muralla

Unitats: CiF, LLiD i RiNg.

Objectius:

–          Aconseguir un moment de distensió i de diversió.

–          Desenvolupar-se en l’espai.

Desenvolupament: semblant al joc de l’aranya, però amb la diferència que les persones que l’aranya atrapa, enlloc de parar es queden quietes a la línia (on l’aranya els col·loca) i així l’espai per on els jugadors “vius” poden passar es va encongint.

Material: quelcom per delimitar el camp (es poden aprofitar els elements de l’entorn, o bé, utilitzar guixos o fulards, si escau).

 

Muralla aquàtica

Unitats: LliD

Objectius:

–       Millorar la velocitat.

–       Passar-s’ho bé.

Desenvolupament: En un espai dividit en dues parts hi ha un nen al mig sobre la línia que parteix la pista. La resta de nens estaran en un extrem de la pista i hauran de travessar fins a l´altre extrem de pista. El nen del mig (guardià de la muralla) haurà d´intentar tocar amb globus d´aigua els nens que passin pel seu costat. Quan al guardià se li acabin els globus d´aigua haurà d´intentar agafar-ne més que estaran en galledes a cada extrem de la pista. Els nens tocats i més xops passaran a ser guardians.

Material: globus d’aigua, quelcom per delimitar el camp.

Font: http://www.xtec.cat/~jroca222/j_aigua.htm

 

N

Negocis (joc de rol)

Unitats: CiF, LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Aprendre a interpretar un rol.

–          Aprendre a “administrar” els diners.

–          Prendre consciència de la realitat social actual.

Desenvolupament: els caps gestionen diferents espais. L’ajuntament (dóna llicències…), l’escola i la universitat, els banys del riu (massatges, relaxació, classes d’aquagym), l’autoescola… A l’atzar a cada nen/a li toquen diferent quantitat de diners. Han de muntar negocis per poder guanyar diners i gaudir de certs serveis o altres negocis, però necessiten llicències, estudis… També hi ha 2 infants que els toca a l’atzar ser policies i tenen un altre rol.

En funció de la unitat i del què es pretengui treballar, després de l’activitat es pot fer un treball de conscienciació de la realitat social. Si els nens i nenes posen en comú les seves experiències poden sortir conclusions com que la persona que tenia pocs diners ha tingut problemes i no podia muntar negocis, que algú que tenia pocs diners n’ha guanyat molts, que el més ric s’ha quedat sense res…I fer la reflexió sobre si tot això està bé, si ho considerem just, i com creuríem que ha de ser i què canviaríem.

Material:

–          Papers/objectes que siguin llicències, estudis…

–          Diners falsos.

Font: AEiG Antoni Gaudí.

 

O

Obra de teatre

Unitats: CiF, LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Perdre la vergonya.

–          Treballar en equip.

–          Aprendre a improvisar.

Desenvolupament: es pot fer de diferents maneres i amb diferents finalitats. Per exemple, els Castors poden intentar representar un conte que s’hagi treballat o quelcom. Els llops i daines, poden haver d’inventar-se una història i representar-la, o bé, donar-los un paper amb un tema i que ho representin. I les unitats més grans poden haver d’interpretar rols, conflictes de gènere…en funció de l’eix que estiguin treballant.

Material: material d’attrezzo per ambientar l’obra.

Font: Farcell.

 

Olles

Unitats: CiF, LliD, RiNG i PiC.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Fomentar l’atenció i la velocitat.

Desenvolupament: tots els jugadors es col·locaran asseguts en línia recta, excepte 4 que estaran drets. D’aquests quatre, dos estaran en una banda de la línia (equip A), i els altres dos a l’altre banda (equip B) quan es digui ja els dos equips hauran d’anar a agafar les olles (jugadors asseguts) pels braços i portar-los al seu camp. Guanya l’equip que quan s’acabin els jugadors n’hagi pogut portar més a la seva banda.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Ooooomm

Unitats: LliD i RinG.

Objectius:

–          Millorar l’atenció dels nens.

–          Treballar la memòria.

Desenvolupament: ens col·loquem en rotllana, i representa que ens passem una bola d’energia. Quan te la passen has de dir AQUÍ (fent veure que la passes realment) per seguir el sentit. Si es vol canviar de sentit has de dir ALLÀ i fer veure que passes la bola al del costat. Per què se’t saltin has de dir OOOOM i posar els palmells de les dues mans junts a sobre del cap. Per enviar la bola a una altra persona lluny de la rotllana has de dir ZAS. Qui s’equivoca tres vegades s’elimina.

Material: bola d’energia imaginària, és a dir, no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta.

Ou ferrat

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar la interacció de grup.

Desenvolupament: el grup es disposa en dues rotllanes concèntriques que es miren entre sí. Tothom ha de tenir la seva parella a davant i recordar-se de qui és. Comencen a girar les dues rotllanes en sentits oposat. Quan es diu PROU!!, o bé, s’atura la música (si n’hi ha), tothom corre a buscar la seva parella, i quan es troben s’abracen i  seuen de cul a terra. L’última parella a seure s’elimina. Es pot anar canviant de cosa: abraçar-se, canviar-se el fulard, estirar-se a terra…

Material: no requereix material.

 

P

Pal ensabonat (joc tradicional)

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Conèixer aquest joc tradicional.

Desenvolupament: primer s’ha d’aguantar horitzontalment un pal, gruixut, a una barca. Quan el pal s’ha posat s’hi tira sabó pel damunt i se li va tirant aigua per tal que rellisqui més. Quan s’ha acabat de fer totes aquestes operacions es posen, al final de pal, tres mocadors lligats. Tota la gent que vulgui s’ha d’apuntar per participar-hi. L’objectiu d’aquest joc és agafar el mocador que penja més amunt de la corda. La gent, d’un en un, van intentant passar pel pal que llisca. És clar que això costa molt i les caigudes al riu són constants. El que han agafat el mocador més alt guanya; qui agafa els mocador que esta a mitja altura queda segon; qui agafa el mocador que està més baix queda tercer. Aquest joc també és practica a la Festa Major de Flix, on sempre hi ha molta gent d’uns 18 a 26 anys apuntada, encara que també n’hi ha d’edats inferiors. A la festa major de Riba-roja d’Ebre també s’hi juga.

Material: l’organització s’encarrega de penjar unes cintes a l’extrem d’un pal situat horitzontal damunt la barca de pas, i d’ensabonar-lo.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Pals

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Millorar la cohesió del grup.

Desenvolupament: els participants del joc estan drets formant una rotllana. Al mig es col·loca un dels jugadors aguantant un pal. Comença el joc quan aquest diu un nom d’algú de la rotllana i deixa anar el pal. Abans que caigui, l’anomenat o anomenada ha d’intentar agafar-lo al vol abans que caigui i dir un altre nom, i així es va repetint successivament.

Material: un pal. Tant pot ser de fusta, com un pal de fregona, etc.

Font: FoCa 2009-2010, Demarcació Catalunya Central.

Paquets

Unitats: CiF i LLiD.

Objectius:

–          Fomentar l’atenció.

–          Conèixer el grup.

Desenvolupament: consisteix en crear grups d’infants, és a dir, els nens i nenes corren per la pista/camp, i quan un cap diu: grups de 4! Tots els jugadors s’han d’agrupar en “paquets” de 4. Es pot fer que qui no trobi parella o els últims d’agrupar-se s’eliminin. També es pot fer agrupar els jugadors utilitzant característiques seves “els que tinguin el mateix número de sabata!”.

Material: no requereix material.

Paracaigudes

Unitats: totes.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Cohesionar el grup.

Desenvolupament: jocs per fer amb un paracaigudes.

Joc 1:  cocodril. En aquest joc tots estarem asseguts agafant el paracaigudes pel voltant, excepte 2 persones. Una d’aquestes persones estarà a sota del paracaigudes i l’altra estarà a fora. La persona de dins el paracaigudes, serà el cocodril i haurà d’intentar “caçar” els nens i nenes. Per fer-ho, els tibarà pels peus i se’ls emportarà a sota del paracaigudes, llavors aquests nens també seran cocodrils. Però la persona que està a fora és el metge, i quan vegi que  s’estan emportant un nen, haurà d’intentar tibar-lo per “salvar-lo”.

Joc 2: fem cistella/vaixell. Ens col·loquem tot drets agafant el paracaigudes i a sobre d’aquest tenim una pilota. Hem d’intentar moure el paracaigudes per fer que la pilota caigui al forat del mig.

Joc 3:  fem cistella per equips (també s’anomena vaixell pirata).  Amb el paracaigudes sen paral·lel al terra, s’introdueixen dos pilotes de diferent color. Una és un vaixell i l’altre és un vaixell pirata. Els jugadors comencen a fer onades, amb el propòsit que la seva pilota entri en el forat sense que el vaixell pirata, l’atrapi o la faci fora. Una altre manera de jugar és fer-ho per equips, un equip són els pirates i els altres són el vaixell. Els pirates han de fer fora la pilota mentre que els altres han de ficar-la en el forat central.

Joc 4: veïns. És el joc de “t’agraden els teus veïns?”, però quan els jugadors s’han de canviar de lloc han de passar per sota el paracaigudes.

Joc 5: en comú. Consisteix en dir una característica “els que porteu samarreta groga” i llavors totes aquestes persones s’han de canviar de lloc passant per sota del paracaigudes.

Joc 6:llac de les estàtues. Tothom agafa el paracaigudes i es fixa en el color que està. Quan el cap digui “color vermell” tots els nens i nenes que estiguin a aquell color s’hauran de canviar passant per sota del paracaigudes, saltant dins unes anelles que prèviament haurem col·locat al terra.  Si no passes pels cercles o et toca el paracaigudes, et converteixes en estàtua i t’has d’esperar fins el següent torn, o que et facin un petó per salvar-te.

Una variant seria posar els cercles dels colors del paracaigudes i només poden passar pel color que ells tenen. Una variant pels més petits, és cridar el seu nom, elevar el paracaigudes, i que ells facin una estàtua, que al baixar el paracaigudes, el cobrirà. Tornar a elevar el paracaigudes i el nen o nena, dirà el nom d’un altre que haurà de fer una estàtua i així successivament. Material especial: anelles.

Joc 7: bolet atòmic.A una ordre, elevarem el paracaigudes, ens posarem la part que tenim agafada sota el cul i ens asseurem a sobre, d’aquesta manera quedarà un bolet i nosaltres a dins on podrem explicar contes, acudits o fer qualsevol altre activitat de relax.

Joc 8:  monstre del pantà. Tots els nens i nenes, s’assenten al terra amb el paracaigudes sota la barbeta i les cames ben estirades cap al centre del paracaigudes. Un nen es fica dins del paracaigudes i serà el monstre del pantà. Ha d’anar estirant les cames dels seus companys fins a dintre el paracaigudes. El joc s’acaba quan estan tots sota el paracaigudes.

Joc 9:  plat volador Agafem el paracaigudes i l’elevem amb les dos mans, donem tots una passa cap al centre del paracaigudes i a la veu de ja, el deixem anar tots. El paracaigudes, hauria de mantenir-se quiet durant una estona enlaire, talment com un plat volador.

Joc 10: te la passo! Consisteix en posar un pilota en el paracaigudes, selecciones una persona a qui li vols passar la pilota i sense tocar-la, només movent el paracaigudes, li ha d’arribar. Aleshores aquella persona la passa a una altre i així anar fent.

Joc 11: futbol de paracaigudes. Es fan dos grups i cada grup te una pilota de diferent color. Es tracta de fer passar la pilota pel forat del mig cinc cops abans que l’altre equip.

Joc 12: l’ocell i els cucs. Es col·loquen sota el paracaigudes dos o tres nens o nenes, de genolls, i una altre de genolls i sense sabates (per no fer malbé el paracaigudes), a sobre d’aquest. El que està a sobre el paracaigudes és l’ocell i ha d’atrapar els cucs que estan a sota. Per fer-ho més complicat, els que estan agafant el paracaigudes, el van movent amunt i avall per tal de fer-li més difícil a l’ocell.

Joc 13: tenis paracaigudes. Es fan dos equips i es col·loquen ben separats (un a cada punta del paracaigudes), es tracta d’anar-se passant per l’aire una pilota de tennis, i si a l’equip contrari se li cau o la tira massa fort, t’anotes un punt. Guanya qui té més punts. Material especial: pilota de tennis.

Joc 14:Desinflar el bolet. Joc per fer amb edats grans. Es tracta d’elevar el paracaigudes i posar l’extrem del paracaigudes que tenim agafat al terra, i subjectar-lo amb els genolls, aleshores es crea un bolet. Una altre persona, sense sabates, té 15 segons per desinflar el bolet, pot saltar a sobre, rodolar, aixafar-lo amb la mà, el que sigui mentre el desinfla amb el temps acordat.

Material: paracaigudes i pilotes.

Fonts: Farcell, i www.jouscout.com

Pare Carbasser (joc tradicional)

Unitats: totes.

Objectius:

–          Estar atent.

Desenvolupament: és un joc de rotllana, amb un nombre de jugadors indeterminat. Un dels jugadors fa de Pare Carbasser. Aquest dóna un número a cada un dels jugadors. El Pare Carbasser comença dient: – El Pare Carbasser quan va venir de França va portar… cinc carbasses! Llavors, el jugador que té el número cinc ha de respondre: – Què cinc, tres! (qualsevol dels números donats) l així es va fent fins que un dels jugadors diu: – Què dos, el Pare Carbasser! Llavors es torna a començar el joc. Si un dels jugadors està despistat i no contesta, paga penyora i torna a començar el Pare Carbasser. Quan un dels jugadors té tres penyores, queda eliminat el seu número i el jugador. Si algú diu el número d’un jugador que està eliminat, també paga penyora.

Material: no requereix material.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Parla i fes el contrari

Unitats: CiF, LliD.

Objectius:

–          Millorar el control del treball ordre-acció.

Desenvolupament: consisteix en dir una acció i fer l’acció contrari, per exemple dir que et toques el nas i tocar-te el peu.

Material: no requereix material.

Periodisme (joc de rol)

Unitats: LliD i RiNg.

.Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Aprendre a estar atent.

–          Aprendre a distribuir-se.

Desenvolupament: a unes determinades hores es dicten notícies a diferents espais, però les notícies molts cops es solapen al mateix temps. Els infants s’han de repartir de manera que puguin anar a cobrir totes les notícies. Aquestes només es repetiran 1 o dos cops a l’hora en punt (el cap les dicta amb veu alta). Els infants hauran d’anar ràpid a dir-les al secretari perquè les escrigui, però serà difícil, el temps corre, tot passa molt de pressa…

Material:

–          Portar les “notícies” preparades.

–          Paper i llapis.

Font: AEiG Antoni Gaudí.

Pesta alta (joc tradicional)

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Estar atent.

–          Millorar l’agilitat.

–          Conèixer un joc tradicional.

Desenvolupament: un dels jugadors para i la resta fugen d’ell perquè el jugador que para no els atrapi. Els jugadors només es poden agafar quan trepitgen terra, si són a sobre de qualsevol objecte alt, el jugador que para no pot tocar-los. L’estona en què els jugadors estan situats damunt d’un objecte alt com un fèmur es limitada. El jugador que para pot contar fins a deu i fer baixar el jugador que està enfilat.

Material: no es requereix material.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

Peus quiets

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre’s el nom dels companys.

Desenvolupament: un nen té la pilota i la llança a l’aire, dient al mateix temps el nom d’un altre company, el qual ha d’intentar agafar la pilota el més aviat possible i dir : – peus quiets!- (la resta de nens s’aturen), fer tres passes intentar tocar el que tingui més a prop. No obstant, si al llançar la pilota a l’aire, el que ha estat nomenat la pot agafar abans de que caigui a terra, la pot llançar de nou i dir un altre nom. Cada cop que et toca la pilota passes per un estadi diferent: ferit, greu i mort.

Material: una pilota.

Font: http://www.xtec.cat/~mpenasca/jocss/peus%20quiets.htm

Pica-paret

Unitats: CiF.

Objectius:

–          Aplicar l’estímul acció-reacció.

–          Treballar l’atenció.

Desenvolupament: s’escull a un jugador que serà al que li toqui parar. Aquest es situarà mirant cap a una paret. La resta de jugadors es col·locarà formant una línia al darrera del jugador que pari a la distància establerta al principi del joc( de 7 a 10 metres de la paret). Comença el joc i el jugador que para pica amb les mans a la paret i al mateix temps diu: un, dos, tres, pica paret! Mentre el jugador diu aquesta frase, la resta s’aproximarà a ell tant ràpid com pugui procurant de no ser vistos pel jugador que para, ja que quan ell acaba de dir la frase es girarà ràpidament i si enganxa amb algú movent-se, aquest tornarà a la línia d’inici. És a dir, els jugadors s’han de quedar quiets abans que el jugador acabi la frase. El joc va avançant de la mateixa manera fins que un dels jugadors aconsegueixi arribar i tocar la paret, llavors quan el jugador que pari atrapi amb algun altre que es mou, aquest serà al que li tocarà parar.

Material: no requereix material.

Font: elsjocstradicionalscatalans.blogspot.com.es

Pilota viatgera

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Millorar la coordinació i la velocitat

Desenvolupament: col·loquem tots els nens i nenes en rotllana drets, excepte un que estarà a fora. Un jugador de la rotllana tindrà una pilota. Quan es comenci, tots els jugadors de la rotllana s’hauran de passar la pilota un per un fins donar tota una volta, i el jugador de fora haurà de córrer i fer la volta per fora. Si la pilota arriba abans que el jugador que corria, aquest farà una volta extra, sinó, l’haurà de fer el jugador que tenia la pilota.

Material: una pilota.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Pinces

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Treballar l’agilitat.

–          Estar atent.

Desenvolupament: explicarem dues variants. En la primera, tots els jugadors tenen dues pinces enganxades a la samarreta (a l’esquena) i entren dins un cercle. Quan comença, tots els jugadors han d’intentar robar les pinces dels altres sense que robin les seves. Si et roben les pinces has de sortir del cercle. Guanya qui roba més pinces sense perdre les seves.

En l’altra variant cada jugador té 3 pinces i ha d’aconseguir enganxar-les als altres jugadors, quan no tens cap pinça surts del cercle, però a fora hi ha observadors que comproven que no te’n queda cap, i si encara en tens, et tornen a posar a dins el cercle.

Material: pinces.

 

Pistoler

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre’s el nom dels diferents infants del grup.

Desenvolupament: es posa tot el grup en rotllana excepte una persona que es col·loca al centre, aquest és el pistoler. El pistoler dispara cap a una persona apuntant i dient el nom, aquesta s’ajup i les dues persones que tenia al costat es disparen amb els noms, el primer que digui el nom de l’altre guanya, el perdedor es queda assegut a terra. La persona que ha estat disparada pel pistoler torna a aixecar-se i continua jugant.

Versió: Pistoler amb petons, per fomentar el gènere; l’afecte i contacte entre infants. El del mig diu “t’estimo Pepet (nom del nen/a)”, i aquest no s’acota, es queda quiet perquè els del costat li facin un petó. Perd l’últim que fa el petó. Els dos últims que queden es fan una abraçada i guanyen tots dos!

Material: no requereix material.

Font: el Rebost.

Pitxi

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Treballar en equip i fomentar el companyerisme.

–          Treballar el joc net.

–          Millorar capacitats psicomotrius.

Desenvolupament: en un camp es marquen unes bases similars a un camp de beisbol i es fan dos equips. Un equip ataca i l’altre defensa. Els atacants es col·loquen a la primera base en fila, i els “defensors” es reparteixen pel camp excepte un que es col·loca a la zona del pitxi (base) i d’allà no pot sortir. El pitxi tira la pilota a la primera persona de l’altre equip, i aquesta l’ha de picar amb el seu braç com si fos un bat de beisbol. Si falla 3 cops s’elimina. Si tira la pilota lluny comença a córrer per les bases, i si aconsegueix fer la volta sencera l’equip té un punt. L’equip que defensa, ha d’agafar la pilota tant ràpid com pugui i passar-li al pitxi, llavors el pitxi crida: PITXI!! Quan el pitxi crida, si hi ha algun jugador de l’altre equip corrent (sense haver arribat a una base) s’elimina. Però si el jugador atacant s’havia parat a una base o estava al vol, està salvat i s’espera a que el següent jugador de seu equip colpegi la pilota. A més a més, si un defensor agafa la pilota al vol, s’elimina el jugador, i també tots els jugadors que s’hagin mogut de la seva base. Quan s’eliminen tots els jugadors atacants, es canvia de papers.

Versió: pitxi-taco és el mateix però xutant la pilota amb el peu.

Material: una pilota tova.

 

Piu-piu

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a moure’s per l’espai a les fosques.

–          Millorar la confiança.

–          Saber estar en silenci.

Desenvolupament: és una bona activitat per a grups grans (de 15 o més membres). Tots tanquen els ulls i el monitor diu a un/a company/a a cau d’orella el següent: “Tu ets el papa/mama gallina”. Tots comencen a barrejar-se, amb els ulls tancats. Cadascú busca la mà d’algú altre, la hi estreny i li pregunta: “Piu-piu?”. Si l’altre també pregunta: “Piu-piu?”, li deixa anar la mà i segueix buscant i preguntant, a part del papa o la mama gallina, que estan sempre en silenci. Quan algú troba qui no li contesta sap que ha trobat el papa o la mama gallina, i es queda agafat a la seva mà en silenci. Sempre que algú es troba amb el papa o mama gallina entra a formar part del grup, i així, cada cop se sentiran menys piu-pius, fins que tots estiguin agafats de la mà. Aleshores el monitor dirà que obrin els ulls: sempre causa sorpresa i riure.

Material: no requereix material.

Plantar la pilota

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: en un camp hi ha dos equips, una pilota i un punt el qual serà on cada equip haurà de plantar la pilota. La resta és com el joc de les deu passades però canvia que en comptes de guanyar l’equip que fa 10 passades, guanya el que planta la pilota al lloc corresponent. No es pot prendre la pilota de les mans.

Material: pilota i quelcom per marcar el camp.

Pobre gatet

Unitats: totes.

Objectius:

–          Aprendre a estar seriós.

Desenvolupament: col·loquem tots els participants en rotllana asseguts a terra, excepte el “gatet” que serà un jugador que estarà al centre. El gatet s’ha de dirigir a quatre grapes cap a un altre jugador i dir “Miauu”, i l’altre jugador l’ha d’acariciar sense riure dient-li “pobre gatet”. El gatet farà això tres vegades, si l’oponent riu, es canvien de rols i el nou gatet intentarà fer riure a algú altre.

Material: no requereix material.

 

Pollanca (joc tradicional)

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Treballar en equip.

–          Millorar l’agilitat.

Desenvolupament: un jugador comença parant sol. Quan agafa a algú, paren tots dos agafats de la mà. Si durant la recerca d’un nou membre per a completar la cadena es deixen anar, han de tornar a agafar-se abans de tocar algú altre. Si són tres, continuen agafats tots junts, però quan toquen el quart ja poden fer dues parelles. Es van fent parelles i es van empaitant els que queden fins que tothom es agafat. L’últim de ser tocat és qui pararà a la següent partida. Variant: No deixar-se anar de les mans; formant una cadena cada vegada més llarga. Para el primer que ha estat atrapat.

Material: no requereix material.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

 

Pol·len i mel (joc de nit)

Unitats: LLiD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a moure’s per l’espai de nit.

Desenvolupament: hi ha 5 grups (5 cases) i han d’aconseguir pol·len per obtenir mel. Cada grup ha de buscar el pol·len en una base determinada. Si els grups es troben fan guerra de fulards per robar-se pol·len. Només es pot portar un pol·len per nen/a. El pol·len es porta a casa. Per aconseguir mel calen 4 pol·lens. Un cop els tens has d’anar a la casa dels óssos a canviar-los per mel. Si t’enxampen els óssos et poden registrar durant dos minuts i prendre’t els pol·lens que et trobin. Per altra banda, si et trobes insectes malignes (caps) pel camp de joc i t’agafen et poden portar a la teranyina (presó). Per salvar els membres del grup de la presó, els han de tocar els altres del grup. Guanya el grup que té més mel.

Material:

–          Pol·len (macarrons).

–          Mel (qualsevol altre material!).

Font: AEiG Antoni Gaudí.

 

Q

Quadres cooperatius

Unitats: LliD, RiNg, PiC i trucs.

Objectius:

–          Aprendre a compartir.

Desenvolupament:  s’ha de dividir el grup en grups de cinc persones. A cadascuna d’aquestes se li passa un sobre amb peces geomètriques. L’objectiu del joc és que cadascú aconsegueixi fer un quadrat de la mateixa mida amb les formes retallades. El problema és que les figures que rep cada persona amb el sobre no estan ordenades, és a dir, únicament amb les seves figures no poden completar el quadrat. També pot passar que un nen tingui molt poques fitxes, i que un altre en tingui més de les que li calen.

Del que es tracta és que els nens puguin intercanviar-se les fitxes, sempre en silenci. No es podrà agafar cap peça de cap jugador, i només es podran deixar al mig les que no interessin i esperar que un altre jugador en cedeixi alguna.

Si els nens són grans, un cop finalitzat el joc (sol durar uns 20 minuts), podem fer moltes preguntes, per animar la conversa, que tinguin a veure amb el comportament cooperatiu durant el joc. Aquestes preguntes poden ser del tipus següent:

–          Com us heu sentit?

–          Com s’ha sentit el jugador que tenia molt poques peces?

–          Algú s’ha adonat que el jugador “x” tenia tan poques peces?

–          Heu hagut de trencar algun quadre per poder fer els altres?

–          Quan heu vist la solució?

–          Què has sentit quan algú no ha respectat les regles del joc?

–          T’has enfadat amb algú perquè no veia la solució?

–          Com creus que podries haver acabat abans?

Material:  peces geomètriques, paper i llapis.

Què sóc?

Unitats: totes.

Objectius:

–          Aprendre a preguntar i raonar.

Desenvolupament: escrivim un nom a cada post-it (pot ser noms de personatges, dels companys, d’animals). I enganxem un post-it al front de cada nen/a sense que ells vegin què hi ha escrit. Llavors, hauran de fer preguntes per poder endevinar què són.

Variant: en les unitats més grans, es pot escriure estats d’ànim o frases com “aparteu-vos de mi”, “vull abraçades”, “us trencaré la cara”, “estic molt trist”, etc. I que enlloc de fer preguntes, s’hagin de moure per l’espai sense dir res i reaccionant en funció dels post-it dels companys (per exemple: si un company té “vull abraçades” la resta de companys quan ho llegeixen l’abracen…). Quan l’activitat s’acabi poden fer la reflexió sobre com s’han sentit i sobre què transmeten a la resta de gent.

Material: un post-it per jugador.

 

R

Relleu amb caixes

Unitats: a partir de LliD.

Objectius:

–          Fomentar el companyerisme.

Desenvolupament: fem 2 equips. Cada equip es col·loca en fila a la mateixa alçada. Uns 20 metres més endavant col·loquem 2 caixes de fruita de plàstic dretes (una per cada equip). El joc consisteix en què quan es dóna la sortida, surt el primer jugador de cada equip i el què ha de fer és córrer fins a la caixa, xutar-la i intentar seure a la de l’altre equip. Així doncs, al principi serà molt difícil aconseguir-ho, ja que possiblement xutin alhora i ningú pugui seure, però a mesura que el joc avança s’aniran veient diferències fins al punt que algú pugui xutar una caixa i seure a l’altra. L’equip que ho aconsegueixi guanya.

Material: 2 caixes de fruita.

Restaurant del món

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Reflexionar sobre les desigualtats.

Desenvolupament: hi ha diferents espais, amb diferents comoditats i diferent quantitat i tipus de menjar, de més a menys privilegiat (afavorir-ho amb la decoració, cadires o terra…). Per exemple està bé fer-ho amb un berenar. A l’atzar, els infants els toca una targeta que correspon a un espai. a l’espai privilegiat només hi ha 2 nens/es, i al menys privilegiat és on hi ha més quantitat de nens/es. Quan tothom està al seu lloc els caps marxen perquè no es sentin observats ni condicionats. Llavors sorgeixen conflictes (quina broma de joc, què passa, robem als altres, donem-ho als altres…). Si no en sorgeixen es poden provocar (els caps entren i donen més o menys menjar…). La gràcia és que hi hagi conflicte. Finalment es fa una reflexió sobre el què ha passat i es compara amb el món actual.

Material: el necessari per adequar els espais, les targetes pels infants i el menjar.

Robatori (joc de rol)

Unitats: LliD, RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a raonar.

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: la idea és que els caps i/o algun nen, interpretin cada paper. Ens distribuïm dins l’espai on estem (a poder ser ben separats perquè els nens s’hagin de moure). La idea és que els nens vagin voltant, fent preguntes i apuntant-se les respostes per tal que aprenguin a raonar i acabin extraient una bona conclusió. Recomanem fer-ho en petit grup i que cada grup decideixi. Al principi no tenim perquè explicar-ho tot quan ens pregunten, i si ens demanen quelcom que no sabem podem improvisar.

S’ha produït un robatori al barri, aquesta nit, algú ha entrat a casa de l’Alcaldessa i li han robat la caixa forta. Ella ha dit que qui trobi el lladre i la caixa (INTACTA) serà molt ben recompensat. Només ella sap què hi havia dins. Descobrireu el culpable?

Personatges:

Alcaldessa: diu que el lladre segur que ha estat el Sr. Rovira ja que es va enfadar molt quan va perdre les eleccions, i deu estar buscant qualsevol motiu per “desbancar-la” tot i que “a la caixa no hi ha res il·legal”.  Ella dirà  a l’hora dels fets no era a casa, ja que havia anat a passar la nit al poble de la seva mare, però estava amb el POLICIA.

Propietari del bar: va veure el marit de l’alcaldessa a les dues de la matinada sortint de la casa amb una maleta grossa de viatge. A més a més, treballant al bar, ha sentit molts rumors (hi ha qui diu que l’alcaldessa amaga quelcom).

Policia: Aquest matí a primera hora ha parlat amb l’Alcaldessa, però semblava tranquil·la. Va veure el senyor Rovira a la una de la matinada passejant sol pel carrer. Dirà que va estar de guàrdia tota la nit donant volts, però en realitat estava amb l’Alcaldessa: és l’amant de l’alcaldessa – no ho dirà de bones a primeres – i sap que l’alcaldessa amaga quelcom (ella estava ficada en algun “projecte” potser té problemes).

Sr. Rovira: és el President del partit polític de l’oposició.  No està ressentit, és bon home i respecta la decisió del poble, però no confia en l’alcaldessa. No sap qui deu ser el lladre, però creu que el matrimoni de l’Alcaldessa és una farsa.

Marit de l’alcaldessa: ell ahir a la nit tornava d’un viatge de negocis, al veure que no hi havia la seva dona la va trucar, i li va recordar que ella estava amb la mare, així doncs, va tornar a agafar la maleta i va marxar. A  la 1 de la nit quan va arribar, estava tot correcte. Dirà que desconfia molt del Sr Rovira.  És el lladre, va començar a desconfiar de la seva dona ja que no li encaixaven les excuses que li posava. Quan va tornar a casa va començar a rebuscar, i va trobar la caixa amagada, com que no podia obrir-la se la va endur.

Com haureu vist, és un xic rebuscat.

No hem posat explícitament què hi havia a la caixa, ni on és actualment, per poder fer que després del raonament, quan els nens descobreixin el culpable hagin de trobar-la. Això podeu matisar-ho com us vagi millor! Els caps podeu decidir què hi ha a la caixa (si realment hi havia documents d’un negoci, o si amagava les proves de la seva aventura) i a on és (si són papers que porta a sobre el lladre, si és dins la motxilla…aprofiteu l’espai que teniu per amagar-ho!)

Al principi del joc l’Alcaldessa ha dit que tenia una recompensa per qui ho esbrinés, per tant, hauríem de donar-los-hi.

Material:

–          Papers amb els personatges.

–          Recompensa pels nens.

–          Caixa forta – “el què hi havia dins de la caixa forta” (si es vol).

Font: AEiG Sebastià Montraveta.

 

Rotllana

Unitats:LliD, RiNG i PiC.

Objectius:

–          Treballar la velocitat i l’atenció.

Desenvolupament: dividirem els nens i nenes en parelles, un dels membres de cada parella es col·locarà formant una rotllana, i els altres al darrere seu, així doncs, quedaran com dues rotllanes. Hi haurà 4 números que seran diferents accions:

 1. Saltar per sobre el seu company.
 2. Donar una volta a la rotllana i saltar per sobre el seu company.
 3. Fer una volta, saltar per sobre el seu company, i aquest, sobre el seu company.
 4. Igual que el 3 però fer la volta en el sentit contrari.

El cap dirà un dels números, i els jugadors de la rotllana de fora hauran de realitzar l’acció corresponent. El jugador que acabi l’últim, haurà de fer una volta extra a la rotllana.

Material: no requereix material.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

Rotllana noms

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Aprendre’s els noms dels companys.

–          Fomentar l’atenció.

Desenvolupament: consisteix dir el nom d’una persona i anar al seu lloc, i aquesta, fa el mateix però amb el nom d’alguna altra persona, i així successivament. Si algú s’equivoca es posa al mig i es fan 2 preguntes de penyora.

Material: no requereix material.

Rugbi escolta

Unitats: LliD, RiNG, PiC i Trucs.

Objectius:

–          Fomentar l’activitat física i l’esport.

–          Fomentar el treball en equip.

Desenvolupament: comencem marcant un camp i fent 2 equips.  Tots els jugadors portaran el fulard penjant del cul. L’objectiu és fer arribar la pilota al camp contrari i plantar-la (deixar-la a terra sense tirar-la), llavors aconsegueixes un punt. Els jugadors atacants poden córrer avançant  amb la pilota a les mans, però només la poden passar endarrere. I els jugadors defensors per aconseguir la pilota només poden tallar les passades o bé, prendre el fulard del jugador que té la pilota en aquell moment. Si li roben el fulard al jugador que té la pilota, aquest ha de passar la pilota a l’altre equip i li tornen el fulard, llavors, ataca l’equip que abans defensava. Guanya qui fa més punts, i no es poden fer placatges!

Material: pilota i fulards.

Font: AEiG Sebastià Montraveta

 

S

Saltar a corda (joc tradicional)

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a saltar a corda.

–          Treballar la coordinació.

Desenvolupament: el joc consisteix en una persona saltant constantment amb la finalitat de no entrebancar-se amb una corda que dues altres persones faran girar. Hi ha varies variants del joc, es pot fer a peu coix, amb els peus junts o fins i tot executant acrobàcies.

Material: una corda.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

 

Salta fulards

Unitats: totes.

Objectius:

–          Millorar la destresa motora.

Desenvolupament: es col·loquen, al terra, 3 fulards paral·lelament una mica separats.  Els nens i nenes es col·loquen en fila i hauran de saltar-los (cada fulard amb un peu). Al principi és fàcil, però cada vegada que ho ha fet tothom, s’agafen els fulards i es separen una mica més. Quan algú no pot saltar-ho s’elimina, i guanya la persona que ha pogut saltar més.

Material: 3 fulards.

 

Samurai

Unitats: totes.

Objectius:

–          Estar atent.

Desenvolupament: ens col·loquem tots en rotllana i fent una postura de samurai. Llavors ens hem de quedar tots quiets excepte la persona que comença. Aquesta, pot fer un moviment (un i prou) per intentar tocar la mà d’algun altre participant, però  el participant també pot fer-lo per intentar esquivar-lo. Un cop fet el gest, s’han de quedar quiets amb la posició del moviment que han fet.  Llavors ho fa la segona persona, i així consecutivament. Si ha aconseguit tocar-li la mà, aquest samurai haurà perdut un braç hi haurà de jugar amb l’altre. Si perds els 2 braços t’elimines.

Material: no requereix material.

 

Símbols (joc de nit)

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Fomentar l’estratègia.

–          Treballar en equip.

–          Motivar a utilitzar l’atenció i la memòria.

Desenvolupament: la finalitat d’aquest joc és aconseguir el major nombre de símbols i aconseguir col·locar-los correctament en la quadricula. Quan acaba el joc es fa el recompte i l’equip que té més símbols ben col·locats guanya.

Es fan dos equips i cada grup té un mural amb una quadrícula on dins de cada quadre hi ha un símbol. Cada equip ha d’amagar el mural de manera que sigui de difícil accés. Al mateix lloc on amaguen el mural hi tindran una quadrícula petita on apuntaran els símbols del mural de l’altre equip. El joc consisteix en descobrir on és el mural de l’equip contrari i cada vegada que s’hi arriba s’ha d’intentar memoritzar (durant 10 segons) el màxim de símbols per tornar al lloc on tenim una quadrícula petita i apuntar-ho. Si ens atrapen pel camí, farem guerra de fulards i el que guanya pot seguir, i l’altre haurà de tornar al seu camp.

Material:

–          2 quadrícules grans amb els símbols.

–          2 quadrícules petites buides.

–          2 llapis..

Font: FoCa Catalunya Central.

 

Soldadet

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: es separen les participants en 2 equips. A cada equip hi haurà un “capo” i els soldats que el protegeixen. Guanyarà l’equip que aconsegueixi matar al capità general contrari. . En aquest cas som uns 30 participants. Per tan farem 2 equips de 15. A cada equip hi haurà:

1 capità general (núm. 5)

– 2 coronels (núm. 4)

– 3 comandants (núm. 3)

– 4 capitans (núm. 2)

– 5 soldadets (núm. 1)

Per repartir cada personatge entre els membres de l’equip ho pot fer fel cap aleatòriament o bé deixar que cada grup s’autoorganitzi. Cal escriure a la mà, el número corresponent al rang que té cadascú. (Hi haurà 5 persones que tindran el número 2 i que seran soldadets, 4 persones que duran el número 3…).  El joc consisteix en eliminar el capità general de l’equip contrari. És tan senzill com córrer pel camp de batalla, perseguir i reptar a un contrari. S’ensenyarà la mà i el número més gran és el guanyador. Segons el rang, es té un número més alt i per tant, un coronel guanya a la resta,  un comandant guanya als capitans, i soldats… si ens trobem amb algú del nostre mateix rang, farem pedra-paper-tisora. El vencedor estriparà el cor de paper del contrari i pot seguir endavant, el perdedor ha de tornar fins a la base on hi haurà un cap que li retornarà la vida (un nou cor de paper).

El “truc” està en que el capità general només pot ser eliminat pels soldadets. Així, l’important del joc, no és córrer a la babalà i enfrontar-se amb els enemics sinó pensar estratègies per defensar el capità general sense que la resta s’adonin de qui és. A l’hora de repartir els rangs, cal pensar ens les habilitats de cadascú i en com organitzarem l’esquadró.

Material: cors de paper.

 

Sons d’animals

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Aprendre a escoltar i a fixar-se en els sons.

Desenvolupament:  una habitació fosca, els ulls tancats, una pilota grossa. Els nens s’asseuen en cercle i cadascú tria i fa el so d’un animal. Qui comença fa el seu so i, després, el de l’animal al qual es proposa enviar la pilota. L’altre animal contesta amb el seu so per saber en quina direcció ha de llançar la pilota, i el primer la hi envia. Si l’altre la rep bé fa el seu so i la resta fan el seu en senyal d’alegria general (i alhora, per recordar els altres sons que hi ha). Si no la rep l’animal desitjat, el que la recull fa el seu so i la retorna al primer.

Material: una pilota tova.

 

Submarí 

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–          Millorar la confiança del grup.

–          Treballar la coordinació i atenció.

Desenvolupament: es fan grups d’entre 5 i 10 persones, i es col·loquen en fila amb les mans a les espatlles de la persona del davant. Totes les persones porten els ulls tapats excepte l’última, que serà qui ha de guiar el submarí. Per guiar, tocarà l’espatlla dreta per anar cap a la dreta, l’esquerra per anar a l’esquerra i ambdues per seguir recte. El guia tocarà a la penúltima persona, i aquesta haurà de transmetre el missatge a les persones del davant, i així consecutivament, fins arribar a la destinació.

Material: no requereix material.

 

T

Telèfon

Unitats: CiF i LliD (altres unitats en funció de la finalitat).

Objectius:

–          Treballar la memòria.

–          Millorar la capacitat d’atenció.

–          Adonar-se de com es tergiversen les coses de boca a boca.

Desenvolupament: consisteix en anar transmetent una frase (o paraula) oralment entre diferents persones, fins que aquesta esdevé irrecognoscible per a qui la formulà originalment. Es juga xiuxiuejant la frase a cau d’orella del jugador següent, de manera que per culpa del baix volum sovint es perd informació en cada anella de la cadena, que ha de ser suplida per la imaginació del jugador, que creu reconèixer certes paraules (quan potser n’hauria d’haver entès d’altres de fonèticament molt semblants). És així com la frase muta. El darrer jugador de la fila acaba dient en veu alta la frase que ell ha sentit, que sovint és molt diferent de la que el primer jugador dit.

Es pot fer la reflexió de que a vegades potser ens expliquen quelcom que ha passat per tantes boques que la meitat de la història s’ha anat canviant i no és certa.

Material: no requereix material.

Ticotí-ticotà

Unitats: en funció del grup.

Objectius:

–          Treballar l’atenció i la memòria.

Desenvolupament: tots en cercle i la persona que comença té un bolígraf. Si vol passar-lo a la dreta, li diu a la persona del seu costat “et passo el ticotí” i el company respon “el què?” i el primer diu “el ticotí”. Si es vol passar a l’esquerra es segueix el mateix procediment però es diu “ticotà”. Qui falla s’elimina, i els últims d’eliminar-se són els guanyadors.

Material: no requereix material.

 

Tinya abraçada / Tope love

Unitats: en funció del grup.

Objectius:

–          Millorar la confiança i cohesió de grup.

Desenvolupament: joc d’atrapar. Una persona atrapa i la resta es mouen lliurement pel terreny de joc. Per evitar que els atrapin s’ha de cridar “tinya abraçada” (o bé, tope love!!), i quedar-se amb els braços en forma d’abraçada. Per continuar jugant, els ha d’entrar una persona dins l’abraçada i fer-los un petó ( a gust de cada un).

Material: no requereix material.

Tocat i enfonsat (d’aigua)

Unitats: en funció del grup.

Objectius:

–          Passar-s’ho bé.

–          Fomentar el companyerisme.

Desenvolupament: marquem un camp, tracem una línia al mig i repartim els nens en 2 equips. Llavors, els nens i nenes de cada equip s’asseuen en un punt del seu camp (el que ells vulguin) però han de seure d’esquena a l’altre equip. Cada infant tindrà uns quants globus d’aigua plens i els haurà de tirar enrere, és a dir, a l’altre camp (ja que seuen d’esquena) per tocar els altres jugadors de l’altre equip. Com que els jugadors estan d’esquena i asseguts, possiblement els globus els agafaran per sorpresa.

Material: globus d’aigua.

 

Torre

Unitats: LliD i RiNg.

Objectius:

–          Fomentar el treball en equip.

Desenvolupament: es fan dos equips,  i consisteix en passar-se la pilota per fer-la arribar a un punt. En aquest cas el punt és una persona que se li ha d’aconseguir la pilota i que es pot anar movent. No es pot fer “perrito guardian” a la persona a la torre (persona que ha de rebre la pilota).

Material: material pilota i quelcom per distingir els equips.

Tortuguetes

Unitats: CiF.

Objectius:

–          Treballar la coordinació.

Desenvolupament: Hi ha una persona que para i la resta són tortuguetes. S’estableix una línia d’inici i una línia d’arribada. Les tortuguetes s’han de situar totes a la línia d’inici i, a quatre grapes, han d’aconseguir arribar a la línia d’arribada. Mentrestant la persona que para (un caçador) ha d’intentar caçar-les (tocar-les) aquesta persona va dreta, és a dir, no va a quatre grapes. Les tortugues per evitar ser tocades, s’han de posar esquena a terra i moure les potetes enlaire, quan vegin que el caçador s’allunya, poden continuar el seu recorregut. Si una tortugueta és caçada  ha de tornar a començar.

Material: no requereix material.

 

Tot s’hi val

Unitats: a partir de llops i daines.

Objectius:

–          Augmentar la confiança en el grup.

Desenvolupament: explicarem 2 versions. En la primera ens col·loquem tots en rotllana asseguts al terra, excepte una persona (la que para). Qui pari haurà de tocar el cap a algun jugador assegut, i llavors els jugadors del seu costat s’hauran d’aixecar i córrer (donar la volta per fora la rotllana i tornar), però com que la persona que para també donarà la volta per poder seure, una de les 3 persones no tindrà lloc per seure i haurà de tocar el cap d’algú altre, i així tota l’estona. Es diu tot s’hi val perquè per poder seure pots fer “trampes” (no pots córrer en sentit contrari ni passar per dins la rotllana) però pots agafar els rivals, tirar-los (intentar no fer mal), etc.

Material: no requereix material.

 

U

V

Varetes màgiques

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Experimentar els sentits.

–          Treballar en equip.

Desenvolupament: joc de pistes ambientat en les historietes d’en Harry Potter. En ell els nens i nenes experimentaran amb els sentits, i aprendran a treballar en equip. Per aconseguir les varetes màgiques hauran de superar un seguit de proves:

 1. Prova del gust (en ampolles pintades de tal forma que no es vegi allò que hi ha dins, hauran d’endevinar el diferents gustos –llet, coca-cola, vinagre, aigua amb sal…-).
 2.  Prova de tacte (amb els ulls embenats hauran d’endevinar quin material estan tocant –farina, iogurt, una poma amb un forat, sucre…-).
 3. Prova d’oïda (en un cassette hi haurà gravats diferents sorolls –gos, gall, mussol, aigua, vent…-).
 4. Prova de l’enigma (posem quatre endevinalles relacionades amb Hogwarts).
 5. Prova: buscar la mascota de la residència que està amagada pels voltants.

El joc comença de la següent manera: tots els grups estan a la seva residència (base), al costat de la seva corresponent senyera. A terra hi haurà repartides unes fletxes de cartolina del color de la seva residència que els indicaran a quina base han d’anar primer. Un cop facin la prova hauran de continuar seguint les fletxes que el portaren a una nova base. Es tracta de fer 4 proves. Quan les hagin fet, hauran de fer la última, que consisteix en trobar la mascota de la seva residència. Cada cop que superen una prova, els caps que hi ha a la base els hi donaran 3 crèdits. Quan aconsegueixin el 15 crèdits, podran anar a comprar les varetes.
Amb els 15 crèdits es dirigeixen cap a la botiga de les varetes (capsa de sabates condicionada de fantasia, dins hi ha un personatge que és una mà que parla). Si li donen a la mà els 15 crèdits, aquesta els hi donarà unes claus. Quan totes les residències tenen les claus corresponents, van a buscar un cofre, que conté 4 cadenats, i el poden obrir perquè tots tenen les claus.

Material:

–          Cartolina de color verd, blanc, groc, vermell, negre i blau per fer les fletxes.

–          Ampolles de vidre pintades.

–          Aliments (farina, iogurt, poma, fulles, sucre, etc.).

–          Les 4 banderes de Hogwarts

–          4 enigmes

–          Radiocasset

–          Cinta de cassette per gravar soroll

–          Capsa per fer la tenda de varetes màgiques

–          Cadenat i claus

–          Cofre

–          Cadenes

–          Varetes

Font: el Rebost.

Veïns

Unitats: CiF i LliD.

Objectius:

–         Aprendre’s els noms dels companys. 

Desenvolupament: totes i tots asseguts al terra en cercle, excepte una persona que estarà dreta (animador). L’animador, per començar el joc s’aproparà a algú i li preguntarà: “T’agraden els teus veïns?”  Si la resposta és No, la persona en qüestió haurà de dir el nom de les persones que li agradaria que vinguessin a ocupar els llocs dels seus actuals veïns de la dreta i de l’esquerra, mentre que aquests hauran d’abandonar el seu lloc, que intentaran ocupar els veïns escollits. Durant el canvi de llocs, la persona sense cadira intentarà asseure’s en una. Si la resposta és Sí, tot el grup girarà un lloc a la dreta. A mida que el joc avanci, es complicarà, perquè quan algú torni a dir Sí, el grup girarà un lloc a l’esquerra. Quan s’escolti el tercer Sí (no importa que siguin dits per diferents persones) es giraran dos llocs a la dreta. Al quart, dos a l’esquerra, i així successivament. Després de cada pregunta, la persona que es queda sense cadira continua el joc. També hi ha la opció de dir “tothom!” i que tothom s’hagi de canviar de lloc.

Material: no requereix material.

 

Vòlei asseguts amb la reixa baixa

Unitats: LliD, RiNg i PiC.

Objectius:

–          Fomentar el companyerisme.

–          Millorar l’atenció..

Desenvolupament: consisteix en jugar a vòlei però estant asseguts i baixant la reixa.

Material: reixa o cordill, i pilota de vòlei o una pilota tova.

X

Xarranca, xancleta, palet o avió (joc tradicional)

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Treballar la coordinació motora.

–          Ensenyar als infants els jocs tradicionals.

Desenvolupament: es marca a terra la xarranca. Per torns cada jugador tira una pedra plana a la casella que toca. Es comença per la 1 i es va pujant. Cal que la pedra caigui dins de la casella, sense tocar les vores. Aleshores es fa el recorregut de la xarranca de la següent manera: cal passar per totes les caselles, successivament, saltant-se la casella que té la pedra, a peu coix, sense trepitjar les línies ni tocar amb l’altre peu el terra. Si el recorregut és dels que tenen caselles en creu i si cap de les dues caselles no és la que té la pedra, en arribar a aquestes es posa un peu a cadascuna. En arribar a l’última casella es gira i torna fins al principi. Quan s’està a la casella anterior a la que té la pedra cal ajupir-se i agafar-la i tornar amb ella al principi. Si durant aquest recorregut en algun moment el jugador toca amb l’altre peu al terra o trepitja una ratlla o en llençar la pedra no encerta bé la casella corresponent li passa el torn. Si es fa tot el recorregut es continua amb la següent casella fins que s’han fet totes. Guanya qui primer fa tot el recorregut.

Material: un guix i una pedra plana.

Font: http://es.scribd.com/doc/8423721/Jocs-Populars-i-Tradicionals

 

Xit/Shit

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Millorar la coordinació.

Desenvolupament: es fan 2 equips que es col·loquen cada un en una fila. Quan comença el joc, surten corrent el primer jugador de cada equip fent un recorregut concret (que el marcarà un cap: han d’anar corrent, passar per darrere el cap, i arribar fins l’altra fila). Cada cop que un jugador arribi a l’altra fila el seu equip guanya un punt. Ara bé, el recorregut s’ha de fer de tal manera que els jugadors dels dos equips s’hagin de creuar, i quan es creuin hauran de fer pedra-paper-tisores, el jugador que perd crida “xit!” per avisar el segon jugador del seu equip que comenci. Qui guanya continua el seu recorregut.

Variant: pots posar noms diferents als equips perquè quan cridin no es confonguin i no surti algun jugador de l’altre equip!

Material: no requereix material.

 

Xiulets (joc de nit)

Unitats: totes (en funció de com sigui la vostra unitat).

Objectius:

–          Aprendre a guiar-se pel soroll.

–          Perdre la por a la foscor.

–          Aprendre a moure’s per l’espai de nit.

Desenvolupament: repartim els infants en grups i cada grup té una targeta amb una graella amb tantes caselles com caps amagats hi hagi. Els caps s’amaguen i van fent sonar un xiulet. Els infants busquen els caps i quan en troben un el cap els firma en una casella. Guanya l’equip que aconsegueixi més ràpid totes les firmes.

Material:

–          Targetes .

–          Rodoladors.

–          Xiulets.

Font: AEiG Antoni Gaudí.

Xocolata

Unitats: CiF, LliD i RiNg.

Objectius:

–          Millorar la destresa amb els coberts i amb la roba d’abric.

Desenvolupament: ens col·loquem en rotllana amb una rajola de xocolata i coberts al mig. El primer participant tira un dau, si no surt un 6, passa al següent jugador. Però si surt un 6, el jugador té un minut per abrigar-se (posar-se els guants…) i menjar tanta xocolata com pugui, però sempre tallant-la i portant-se-la a la boca amb els coberts!

Material: guants, gorro, bufanda (roba d’abric), coberts, i xocolata.

 

Y

Z

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *