Macrojoc: la revolta esclavista

 

Ens trobem a l’edat mitjana en una ciutat esclavista… les condicions dels esclaus i les esclaves cada cop són més precàries, així que a l’ombra de la mirada de la burgesia, grups d’esclaus comencen a reunir-se per elaborar una revolta que els permeti alliberar-se dels seus amos.    La revolta comença a estar en boca de tothom, cada dia la ciutat es desperta amb els carrers pintats amb frases reivindicatives i tant els esclaus i esclaves com la burgesia es dediquen a preparar-se per el conflicte imminent. És llavors quan… arriba una informació a la ciutat. Un plànol per a construir una arma definitiva que permetrà al bàndol que l’aconsegueixi construir derrotar al contrari. Esteu a punt per a la batalla??

 

Unitats:  Aquest joc l’hem realitzat per a la unitat de PiC amb uns 20 nens i nenes. El joc per anar bé és interessant que es pugui fer un dia amb bastanta jovenalla, perquè pugui funcionar millor la part final. El dia en que el vam fer no érem moltes i tot i que va estar molt bé, pensem que amb més gent hauria sigut millor.

Creiem que el joc és adequat des de R/NG fins a avis i àvies amb bastanta agilitat mental i física.

Material: És necessita un preguntes de trivial júnior si és possible… sinó tenir un bon assortit de preguntes amb possibles respostes. Gots de plàstic, aigua, 6 objectes per fer de bandera, caniques, un tàngram, 6 sobres i imprimir els arxius adjuntats.

Arxius adjunts:

Els documents els trobareu a:

Material Macrojoc: la revolta esclavista

  • ARMES I MATERIAL: Aquest arxiu conté les imatges dels materials (FUSTA, PEDRA, METALL) i la taula on diu el preu i per a què serveix cada arma. Està preparat per poder imprimir les pàgines 3,5,6,11,12,13,14,15 en blanc i negre i les armes en color.
  • BANDERA I RANDOM: Aquest arxiu conté dos fulls per imprimir a color on diu el preu dels sobres RANDOM i de les banderes.
  • Laberints, jocs cavall fort, solucions cavall fort, enigmes cicle superior i preguntes vàries: són arxius amb activitats per fer al Punt 3.
  • Surt carillo (uns 6 euros en copisteria) fent les impressions amb color (menys les indicades) i en cartolina gruixuda (això les “armes i material” i “bandera random”, però així ho pots utilitzar altres vegades, allà vosaltres!

 

Funcionament i parts del joc:

El macrojoc té dues fases. La primera fase consistirà en aconseguir materials (fusta, metall i pedra) i comprar amb aquests armes i components de l’arma definitiva que serviran per la segona fase, que serà la batalla definitiva, és a dir el joc de la bandera però amb normes especials. Les armes que es compren a la primera fase tenen utilitat en el joc de la bandera, i els components de l’arma definitiva són banderes per al joc. L’objectiu final, és aconseguir totes les banderes que hi ha en joc, i així, que triomfi la revolta o s’esclafi la insurrecció esclava.

Per a jugar al macrojoc primerament farem 2 equips procurant que estiguin igualats a nivell físic, d’enginy i estratègic.

Se’ls explicarà el context històric en el que estem. Un equip seran els esclaus i esclaves i l’altre equip serà la burgesia (és irrellevant per el funcionament ser un o un altre).

Els caps o aqueles es dividiran en tres paradetes on es realitzaran proves que segons com hagin sigut acomplertes, rebran un premi d’1, 2 o 3 unitats del material que es reparteixi a la paradeta (fusta, metall o pedra). No podran repetir prova en una paradeta fins passats 10 minuts de la realització de la prova, de mode que han d’anar a una altre. A les parades també és podrà comprar armes, sobres RANDOM on et pots trobar tant objectes molt bons com cacotes, i una on podràs comprar components de l’arma definitiva.

Punt 1

S’aconseguirà METALL amb la prova següent:

– Preguntes del trivial júnior: si l’equip respon 3/5 preguntes bé s’emporten 1 metall, si en responen 4/5 bé se’n emporten 2 i si en responen 5/5 correctament s’emporten 3 metalls.

En aquest punt també es poden comprar els sobres RANDOM.

Punt 2

S’aconseguirà PEDRA amb 3 proves diferents:

– Relleus amb got d’aigua a la boca (amb X segons i X quantitat d’aigua) segons el tems i la quantitat d’aigua caiguda se’ls donava 1, 2 o 3 pedres

– Ficar caniques dins un cercle (5 intents) si en posaven 1 pedra, si en posaven 2, 2 pedres, si en posaven 3, 3 i així successivament…

– Fer punteria a 3 gots, cada un més lluny (5intents), si en fiques una o més al got de més a prop 1 pedra, al 2n dues pedres i al més llunyà 3 pedres.

En aquest punt és poden comprar les armes.

Punt 3

S’aconseguirà FUSTA amb les següents proves:

– Tàngram

– Passar sense aixecar el llapis

– Laberints

-Preguntes cicle superior i preguntes vàries.

-Jocs d’enginy del Cavall Fort

El cap o aquela que realitzi les proves, donarà “X” segons per a resoldre la prova aconseguint 3 fustes, un altre límit de segons per aconseguir-ne 2 i un altre per aconseguir-ne 1. Haurà de patillar-se aquestes xifres segons la dificultat que trobi que té la pregunta/laberint/etc.

En aquest punt també es podran comprar components de l’arma definitiva (banderes).

La duració de la primera fase serà d’una hora. Quan s’acabi el temps establert, es donarà l’oportunitat de fer les últimes compres i es donarà pas a la segona fase. Si han quedat banderes per comprar, es repartiran equitativament entre els dos equips. Cada equip comença amb una bandera per defecte, així que comptant que n’hi ha 4 per vendre, en total hi haurà 6 banderes.

Cada equip tindrà una base que serà un cercle d’uns 3 metres de diàmetre on hi posaran totes les banderes que tinguin. Poden defensar com vulguin el cercle però no s’hi pot entrar ni tocar a les atacants que hagin aconseguit entrar a dins.

El funcionament de la bandera serà el comú, dividint el terreny en dues parts iguals. Si algú mor en el terreny dels altres, ha d’anar fins a la seva base (el cercle de 3m) abans de defensar o tornar a atacar. Si en la defensa et maten, durant l’atac de la persona que t’ha matat, no el podràs tornar a tocar ni matar-lo a no ser que tinguis la poció de l’innombrable. El mode de matar és guanyant a la teva contrincant jugant al pedra, paper o tisores (P-P-T) o amb alguna de les armes. Quan arribes a la base enemiga, pots agafar 1 bandera per persona i l’has de portar fins el teu camp sense que et toquin i sense passar-la a ningú a no ser que tinguis la poció d’amistat.

Ús de les armes: les armes poden ser usades quan el jugador o jugadora que la porti a sobre la vulgui utilitzar, i les normes de l’arma li ho permetin. És important saber que les armes són d’un sol us, així que s’ha de suplicar que no es facin trampes i que quan usin una arma, la guardin a un lloc diferent de les armes encara vàlides. Per usar-la l’has d’ensenyar i dir el seu nom en el moment adient. Hi ha certs casos excepcionals. Si dues persones fan servir un punyal en el mateix moment, o dos shurikens o punyal i shuriken, s’anul·la l’efecte de l’arma i fan P-P-T normalment. Si l’altre també tenia punyal o shuriken però no el portava preparat en el moment del contacte, el que el portava preparat el pot fer servir normalment i l’altre no ho pot contrarestar.

Sobres RANDOM: seran donats a l’atzar al grup que en compri un. Les combinacions seran les següents:

-1 Punyal

-1 Punyal, 1 Shuriken, Un arc i una fletxa

-1 Poció d’eufòria, 1 poció d’agilitat, 1 poció d’amistat

-1 Bomba rellotge

-1 Matamosques (no té cap utilitat)

-2 fletxes

Font: AEiG Cavall Bernat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *