Raid 1

 

Activitats d’un Raid, amb el qual transversalment també es feia un joc de lluita en equips i supervivència (Zulús).

Unitat: R/nG

Temporització: de matí a mitja tarda.

Objectius: 

– Fomentar la coneixença i la cohesió de grup

– Potenciar l’autonomia individual i col·lectiva

Font: AEiG Antoni Gaudí. Campaments 2012-2013.

 

DESENVOLUPAMENT

Carta 1

 Salutacions joves!!

Esteu a punt d’iniciar un fantàstic i apassionat zulus que us portarà a conèixer nous espais i indrets sorprenents que possiblement mai havíeu vist o imaginat, però el més important és que sobretot us portarà a conèixer-vos encara més i enfortir un grup amb qui encara heu de passar moltes aventures i experiències en els pròxims anys…

En aquests zulus estareu vosaltres sols i només tindreu l’ajuda de les indicacions que anireu obrint a mesura que us aneu endinsant en el vostre camí. És important que no us avanceu als esdeveniments, i per tant, que obriu els sobres corresponents en el moment oportú.

Així que ja és el moment de començar caminar. El mapa del que disposeu us indicarà cap a on us heu de dirigir. El mapa serà el vostre referent per orientar-vos.

Bona sort… i no perdeu el nord!!

 

Carta 2

Un cop hagueu trobat un bon llogaret per descansar les cames, recuperar les forces i refrescar una mica la gola…: (Recordeu, llegiu punt per punt a mesura que aneu fent el que us proposem. No us avanceu, no ho llegiu tot seguit…)

Ja estem acabant el curs i mica en mica ens hem anat coneixent però encara hi ha moltes coses que desconeixem i per aquest motiu en aquest sobre us trobareu un seguit de preguntes sobre diferents aspectes, els quals us ajudaran a descobrir més coses de la resta de companys del vostre any.

Aquestes preguntes hauran de ser respostes per tots els components del grup, no fa falta que escriviu les respostes, només és necessari que presteu atenció a tot el que diuen els companys per tal que us conegueu molt més.

 1. A quin país heu viatjat i heu vist que era més diferent al nostre? Per quin motiu?
 2. Quin nom li posaríeu al vostre fill?
 3. Quin nom li posaries si tinguessis una nena?
 4. Si t’haguessis de presentar a una persona que no et coneix, com li explicaries com ets, utilitzant només 3 adjectius.
 5. Què és en el primer que et fixes quan coneixes a un noi/noia?
 6. Quin és l’esport que més t’agrada practicar?
 7. Amb quin animal t’identifiques més? Comenta perquè.
 8. Què t’agradaria ser de gran?
 9. Quin menjar t’agrada més?
 10. Com són els teus amics en trets generals?
 11. Què és el que et fa riure amb més facilitat?
 12. On t’agradaria viure més, a un poble o a la ciutat, un cop visquis sol/a? Digués perquè.
 13. Que t’agrada més, la platja o la muntanya?
 14. Quin estil de música és la que més et relaxa? I quin és l’estil que més t’agrada tan per ballar com per escoltar?
 15. Creus que al cau aprens coses que et seran útils algun dia? Explica alguna als teus companys.

 

Carta 3

SILENCI !! PROHIBIT PARLAR !!

Aquí teniu un petit puzle. Repartir-vos les peces entre tots. Cadascú té les seves peces, només ell les podrà col·locar en el seu lloc corresponent. Cadascú de vosaltres és responsable de la part que li pertoca i d’aconseguir que entre tots pugueu construir el puzle.

Heu finalitzat? Us ha costat gaire posar-vos d’acord? Com ho heu fet? Us heu hagut de tornar ximples fent-vos senyals, o ràpidament us heu pogut entendre?

Ara mireu bé el puzle. Què hi veieu? Us porta alguns records? Què esteu sentint mirant la imatge del puzle?

 

Carta 4

BONES COMPANYS!!

Si heu obert aquest sobre vol dir que ja porteu 3 sobres oberts i un per llegir ara. Visca les mates!!

Doncs ara pareu bé atenció i escolteu al qui parla: Resulta que ara en aquest lloc tant bonic on esteu haureu de jugar… si si, tal com sona. Primer havíem pensat el joc de la figa, sabeu quin és no? Vigileu amb els cops i trompades, sabem que més d’un si ha deixat les costelles en aquest joc…

L’altre joc que jugareu serà el del jajaja, que no és el de 1, 2, 3 cha, cha, cha, que pel nom si assembla però no!! Aquest joc consisteix en que tothom s’estirarà i posarà el cap a la panxa d’un, de manera que us quedareu en forma de cercla tancat. (Bé, sempre es pot fer un quadrat o qualsevol altre figura), però el cas és que tothom a de tenir una panxa a qui escoltar i la seva panxa ha de ser escoltada. Bé, dit això, el següent pas és que algú ha d’explicar un acudit o començar a riure esporàdicament, aleshores per inèrcia de l’altre “teòricament” acaba rient tot kiski. Podeu aprofitar aquest moment també per mirar els núvols a veure quines formes hi veieu.

 

Carta 5

Sabem que la gana comença a notar-se però primer us volíem demanar que assagéssiu la petita representació que vau preparar per setmana santa i no vam tenir temps de que la representéssiu, per poder riure una estona aquest vespre. Com que sabem que no mengeu gaires cues de pansa, i per tant, la memòria no és lo vostre, us recordem com anava el tema…. prepareu una petita representació inspirada amb personatges diversos: Doraemon, Rambo, Melendi, Belén Esteban (Salvame Delux), Bulma (Bola de Drac), Alicia Sánchez Camacho (PP), Bob Esponja. Si a part d’aquests voleu afegir-hi algun altre personatge endavant.

 

Carta 6

Hola de nou a tots i a totes, com va el raid? Heu descobert tatuatges nous d’algú de vosaltres ja??!! Ja sabem que a vegades ens fem una mica pesats però és que ens preocupem molt per vosaltres i sinó ens trobaríeu a faltar. Ja ens entenem. Aquesta vegada serem breus. Només us volíem dir que busqueu el lloc on tots (absolutament TOTS) trobeu més bonic i ja podreu començar a fer el vostre pícnic. Recordeu no ser guarros i fer servir una bossa d’escombraries, la natura és de tots: DEIXEU-HO EL MÓN MÉS NET DE COM L’HEU TROBAT!! Apa doncs, BON PROFIT!!

 

Carta 7

 Bueno nois i noies suposo que ara ja teniu tots la panxa més plena i haureu disfrutat menjant unes exquisideses semblants a les d’un restaurant de luxe.

Ara doncs, us proposem que us acomodeu, us relaxeu i contempleu el paisatge que us rodeja (penseu que és una oportunitat per sortir de la nostra vida de la ciutat, pocs cops estàs envoltat de natura respirant aire fresc).

Guardeu uns minuts de silenci, obriu bé els sentits, respireu profundament. Quines olors podeu sentir? Quin color té realment el cel? Sentiu l’aire com us rodeja? Sou capaços de sentir els ocells, els insectes i tots aquells animals i animalons amb els que compartiu l’espai? Us podeu sentir part de l’entorn?

“El dia que haguem matat tots els animals, cremat tots els boscos i contaminat tots els rius, ens adonarem que els diners no es mengen.”

Ara, per mantenir el cos ben relaxat i alliberat de tensions en aquest moment, poseu-vos per parelles, i oferiu-li al vostre company/a un fantàstic mar de sensacions a través d’un massatge que llavors us retornarà en mostra d’agraïment. Però no un massatge qualsevol, sinó un d’aquells ben fets que quan te l’estan fent t’agradaria que no acabés mai. Ja sabeu quins volem dir… i feu-lo perquè quan arribeu al campament ens n’haureu de fer als caps (res per veure si n’heu après i heu practicat). Ara sense conya, els massatges ben fets van molt bé per relaxar el cos i ajuden en la digestió.

 

Carta 8

 Ara que us heu relaxat, llegiu aquest text amb molta atenció, i un cop llegit reflexioneu-hi, penseu-hi i parleu-ne entre tot el grup. Segur que un cop ho hagueu fet no us sonarà estrany el que diu.

Las hormigas

Tracey Hill era una niña en un pueblo de Connecticut, y practicaba entretenimientos propios de su edad, como cualquier otro tierno angelito de Dios en el estado de Connecticut o en cualquier otro lugar de este planeta.

Un día, junto a sus compañeritos de la escuela, Tracey se puso a echar fósforos encendidos en un hormiguero. Todos disfrutaron mucho de este sano esparcimiento infantil; pero a Tracey la impresionó algo que los demás no vieron, o hicieron como no lo veían, pero que a ella la paralizó y la dejó, para siempre, una señal en la memoria: ante el fuego, ante el peligro, las hormigas se separaban en parejas y bien juntas, bien plegaditas, esperaban la muerte.

“El libro de los Abrazos”, Eduardo Galeano

Ara que ja l’heu llegit un parell de vegades tot sencer, penseu-hi una mica i parleu-ne sincerament, sense vergonya.

Podeu començar la conversa i trencar el gel amb aquestes preguntes, per exemple: amb quins personatges us identifiqueu més, com a grup i individualment? esteu d’acord amb el que diuen els textos o el que fan els personatges? Que faríeu vosaltres en el seu lloc?…

 

Carta 9

 Apa doncs, la tarda continua i com heu vist això no para no!! Quin estrès, segur que esteu desitjant descansar una mica més no? I és que a vegades sou una mica mantes… però tranquils que com veieu el cel es va fent fosc i cada cop s’acosta més l’hora d’arribar a la casa amb la calefacció i a les vostres suits. Així doncs, queda la prova final hi es que heu de aconseguir ser l’any que arriba amb el tresor al campament. Així doncs, pels de tercer any és el moment de desenterrar-lo del seu amagatall i custodiar-lo fins al terreny. Pels de primer i segon any és el moment de anar a interceptar als de tercer any i aconseguir ser vosaltres els que arribeu amb el tresor al campament.

Heu d’entrar al campament A PARTIR DE LES          h.

Doncs bona tornada i fins ara!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *