Vetllades de sensacions

 

Vetllades de sensacions

Et proposem 2 vetllades de sensacions, una per a grans i l’altra per a més petits/es:

 

VETLLADA DE SENSACIONS PER A UNITATS GRANS

Unitats: trucs i caps.

Objectius:

–          Sentir-se i relaxar-se.

Desenvolupament: aquí sota teniu un seguit de textos, amb un títol, una presentació que diu en què consisteix i després unes preguntes. La idea és que aquests textos els repartiu en diferents habitacions del cau per fer la vetlla.

El Silenci

 

A continuació entrareu a l’habitació, per escoltar el silenci que hi impera. Deixeu-vos portar per qualsevol atracció que sentiu a dins la sala. Experimenteu amb el silenci. Escoleu i sentiu què us transmet l’espai. Quan cregueu oportú, assenteu-vos al primer banc.

 

Sala: 1

 

Què us fa sentir aquest espai?

Us sentiu còmodes amb el silenci?

Què us ha atret i per què? Algú ha fet sonar el cascavell?

Ha molestat trencar el silenci, o era necessari?

Si ningú a fet sonar el cascavell feu-ho ara.

 

A vegades els sons o paraules només les podem percebre amb tota la seva intensitat quan no tenim altres sons que les distorsionin.

 

 

La mort

 

Llegiu el text,

 

Com us heu sentit?

Com creieu que reaccionaríeu vosaltres?

 

Sala: 2

 

 

Se despide un genio

Gabriel García Márquez se ha retirado de la vida pública por razones de salud: cáncer linfático. Ahora, parece, que es cada vez más grave. Ha enviado una carta de despedida a sus amigos, y gracias a Internet está siendo difundida.

Les recomiendo su lectura porque es verdaderamente conmovedor este corto texto escrito por uno de los Latinoamericanos más brillantes de los últimos tiempos.

“Si por un instante Dios se olvidara de que soy una marioneta de trapo y me regalara un trozo de vida, posiblemente no diría todo lo que pienso, pero en definitiva pensaría todo lo que digo.

Daría valor a las cosas, no por lo que valen, sino por lo que significan.

Dormiría poco, soñaría más, entiendo que por cada minuto que cerramos los ojos, perdemos sesenta segundos de luz. Andaría cuando los demás se detienen, despertaría cuando los demás duermen. Escucharía cuando los demás hablan y cómo disfrutaría de un buen helado de chocolate!

Si Dios me obsequiara un trozo de vida, vestiría sencillo, me tiraría de bruces al sol, dejando descubierto, no solamente mi cuerpo, sino mi alma.

Dios mío si yo tuviera un corazón, escribiría mi odio sobre el hielo, y esperaría a que saliera el sol. Pintaría con un sueño de Van Gogh sobre las estrellas un poema de Benedetti, y una canción de Serrat sería la serenata que le ofrecería a la luna. Regaría con mis lágrimas las rosas, para sentir el dolor de sus espinas, y el encarnado beso de sus pétalos…

Dios mío, si yo tuviera un trozo de vida… No dejaría pasar un sólo día sin decirle a la gente que quiero, que la quiero. Convencería a cada mujer u hombre que son mis favoritos y viviría enamorado del amor.

A los hombres les probaría cuán equivocados están al pensar que dejan de enamorarse cuando envejecen, sin saber que envejecen cuando dejan de enamorarse! A un niño le daría alas, pero le dejaría que él solo aprendiese a volar. A los viejos les enseñaría que la muerte no llega con la vejez, sino con el olvido. Tantas cosas he aprendido de ustedes, los hombres… He aprendido que todo el mundo quiere vivir en la cima de la montaña, sin saber que la verdadera felicidad está en la forma de subir la escarpada. He aprendido que cuando un recién nacido aprieta con su pequeño puño, por primera vez, el dedo de su padre, lo tiene atrapado por siempre.

He aprendido que un hombre sólo tiene derecho a mirar a otro hacia abajo, cuando ha de ayudarle a levantarse. Son tantas cosas las que he podido aprender de ustedes, pero realmente de mucho no habrán de servir, porque cuando me guarden dentro de esa maleta, infelizmente me estaré muriendo.

Siempre di lo que sientes y haz lo que piensas. Si supiera que hoy fuera la última vez que te voy a ver dormir, te abrazaría fuertemente y rezaría al Señor para poder ser el guardián de tu alma. Si supiera que esta fuera la última vez que te vea salir por la puerta, te daría un abrazo, un beso y te llamaría de nuevo para darte más. Si supiera que esta fuera la última vez que voy a oír tu voz, grabaría cada una de tus palabras para poder oírlas una y otra vez indefinidamente. Si supiera que estos son los últimos minutos que te veo diría “te quiero” y no asumiría, tontamente, que ya lo sabes.

Siempre hay un mañana y la vida nos da otra oportunidad para hacer las cosas bien, pero por si me equivoco y hoy es todo lo que nos queda, me gustaría decirte cuanto te quiero, que nunca te olvidaré.

El mañana no le está asegurado a nadie, joven o viejo. Hoy puede ser la última vez que veas a los que amas. Por eso no esperes más, hazlo hoy, ya que si el mañana nunca llega, seguramente lamentarás el día que no tomaste tiempo para una sonrisa, un abrazo, un beso y que estuviste muy ocupado para concederles un último deseo. Mantén a los que amas cerca de ti, diles al oído lo mucho que los necesitas, quiérelos y trátalos bien, toma tiempo para decirles “lo siento”, “perdóname”, “por favor”, “gracias” y todas las palabras de amor que conoces.

Nadie te recordará por tus pensamientos secretos. Pide al Señor la fuerza y sabiduría para expresarlos. Demuestra a tus amigos cuanto te importan.”

 

Qui sóc jo?

 

Poseu-vos davant del mirall. Què hi veieu? Qui sou? Com sou com a persona. Com reaccioneu davant de les sorpreses, tan agradables com amargues, que ens depara la vida?

 

Sala: Lavabo, davant del mirall.

 

Us sentiu identificats amb el què veieu?

Creieu que us mostreu a la resta de les persones tal com sou realment?

 

L’amor

  

Estireu-vos i poseu-vos còmodes. Expliqueu, l’un a l’altre, les vostres experiències amoroses què heu tingut; amors i desamors; alegries i tristeses. Com ho heu viscut com a persona? Com us heu sentit en cada moment? Què n’heu tret de cada una de les experiències? (deixeu bombons per la resta de grups)

Sala: Habitació de dormir 2, amb dos matalassos, espelmes al voltant, i un grapat de bombons al mig.

 

 

Expressivitat artística

  

Utilitzeu les mans de la vostra parella per expressar, sobre el paper d’embalar, allò què desitgeu, utilitzant les diferents pintures de què disposeu.

 

Sala: Terrassa.

 

Què heu volgut expressar?

Quines formes i colors heu fet servir?

Heu entès el missatge de la vostra parella?

 

 

La nostra

infància

 

Agafeu les joguines que trobareu a l’interior de la caixa. Jugueu i recordeu tot allò que ha marcat la teva infància.

Sala: camp futbol.

 

Què t’ha vingut a la memòria quan has vist aquestes joguines?

N’hi ha alguna d’especial per a tu?

Com han marcat les joguines la teva infància?

Com recordes aquesta etapa de petit?

Com ha marcat la teva persona?

Què te’n ha quedat de tot allò?

 

 

Contacte

 

T’has d’abraçar a la teva parella durant dos minuts, amb silenci.

 

Sala: Tipi. (cronòmetre)

 

Com us heu sentit?

Incomodes?

Us ha costat aguantar el contacte?

  

Riure

 

Obre a l’ordinador i mira ….. obre els vídeos i gaudeix de l’espectacle.

 

Sala: Menjador.

 

T’ha agradat?

Us ha passat mai alguna cosa similar?

Sabem riure’ns de nosaltres mateixos?

 

 

Desfogar-se

 

Agafa la màrfega i desfogueu-vos!!! Gaudiu de la sensació d’alliberament total després d’estar unes quantes hores reunits, deixeu els mals de cap de casa de la feina de la demarcació…. correu, perseguiu-vos crideu!! Ho deixem a les vostres mans…

 

 

Sala: Habitació.

Com et trobes ara?

T’has cansat?

Què fas per desfogar-te?

 

 

Els petits plaers de la vida!

 

Posa’t les sabatilles, agafa aire i prepara’t el què et vingui de gust…. explica quins són els teus petits plaers que dia a dia et fan veure les coses d’una altra manera…

 

 

Sala: Menjador.

 

Quins són aquells petits plaers als què no pots renunciar?

Varien els plaers de cada dia dels del cap de setmana o les vacances?

Has hagut mai de renunciar mai a un d’aquests petits plaers? Perquè?

 

 

Brindem!

 

Agafeu les copes de cava i l’ampolla. Brindeu per tot allò que penseu que de brindar! Les coses més importants i potser aquelles que no ho són tant però també es mereixen un brindis…

 

SALUT!!

 

Sala: Bosc.

 

Jo i les estrelles

És fosc, potser passa una mica d’aire? Podeu estirar-vos a les màrfegues, tapar-vos si convé… l’univers és gran, les estrelles es veuen petites, però de fet són Sols perduts que il·luminen planetes que potser són com el nostre, o potser no tenen res a veure…

 

Agafa el planisferi i situa’t!

 

I tu ets petit o gran?

Com veus l’univers?

Quin és el teu univers?

 

Sala: Laberint de pedres.

 

Escolta… sent!

 

Treu un paperet de dins del barret i escolta les dues cançons que et diu.

 

Què has sentit?

Com t’has sentit?

Hi ha cançons importants a la teva vida?

 

Sala:  Sala annexa.

 

VETLLADA DE SENSACIONS PER A UNITATS PETITES

Objectiu:

– Crear diferents ambients per a estimular les sensacions, la relaxació, les emocions i la reflexió…

Racons:

***ZONA 1: OÏDA

Amb música de fons i en parelles, els dos amb els ulls tapats i al mitg un tros de fang i una got amb igua per agafar-la cada un i anar fent formes els dos junts segons el que et suggereixi la música.

***ZONA 2: PARAULES A L’ESQUENA

A cada parella se li donaràn uns paperets amb unes paraules escrites. Es tracte de que es vign agafant paperets i es vagin escribint en lletra majúscula a la esquena de la parella la paraula perquè l’acabi endevinant.

PARAULES: TERRA, AMOR, AMISTAT, TAULA, PAPER, AIGUA, ARBRE, ÀNIMA, LLETRINA, GAUDÍ…

***ZONA 3: TAST

Una taula amb dos gots, en un hi ha aigua i en la’ltre un líquid més dolent (nescafé amb aigua), els dos corren al mateix temps cap al got i han de fer-ne un glop de cop sense donar temps a mirar-ne el contingut.

***ZONA 4: MALS ROTLLOS

En un paper s’escriu un tema o pensament que et doni mal rotllo. Tot seguit amb una espelmes aquest paper es crema.

***ZONA 5: EMOCIONS

Una de les parelles agafarà un paperet on hi posi una emoció (plor, riure, tristesa, pensatiu, preopupat… i ho aura d’intentar representar a l’altre fina que ho endevini.

***ZONA 6: RELAXACIÓ AMB LA PLUJA

Amb uns aïllants al terra ens estirem, tanquem els ulls, ens relaxem, repirem fons, sentim com capa petita part del nostre cos es fon amb el terra i de cop, com les petites gotes de pluja cauen sobre nosaltres. (Anem tirant gotetes).

***ZONA 7: GUST

Has de posar el dit a un dels gots que vulguis i llepar-lo sense saber què és. Nocilla, llet condensada, melmelada, pasta de dents, crema solar?

***ZONA 8: CONFIANÇA

En parelles un ah deixar-se caure enrera a mans del company.

 

Material:

–          Incens i música relaxant

–          Espelmes

–          Fang

–          Gots

–          Paper i bolis

 

Font: AEiG Antoni Gaudí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *